KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Salutiranje za Komesara Fahru

29.11.2016. - Sva tuga skoncentrisana u bolu pet stotina duša u velikoj sali Doma kulture u Kaknju, završila je u riječima da Kakanj danas posljednji puta salutira svome Komesaru

U Kaknju je održana komemoracija povodom iznenadne smrti Fahrudina Bečirevića, čovjeka, prijatelja, policijskog komesara, koji je volio ljude, a najviše je volio svoju Bosnu i Hercegovinu. Poslije komemoracije, u rodnom mjestu Bištrani obavljeni su ukop i dženaza.

Fahrudin Bečirović se svrstao u najveće čuvare ugleda i časti policije Zeničko dobojskog kantona, države BiH i svog rodnog Kaknja. Bio je vrijedan aktivista u svojim rodnim Bištranima i svom Kaknju... Kakanj danas stoji u stroju, upućuje posljednje pozdrave i selame i posljednji put salutira svome Komesaru, istinskom prijatelju, dobrom komšiji, vrijednom sugrađaninu i odanom patrioti Fahrudinu Bečiroviću“, ovo su riječi koje je na kraju današnje komemoracije povodom smrti Komesara Fahrudina, još malo pa skoro kroz glasno jecanje, uz borbu sa zaustavljenjem suza u očima, izgovorio Fahrudinov prijatelj, saradnik i načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra. Sva tuga skoncentrisana u bolu pet stotina duša u velikoj sali Doma kulture u Kaknju, završila je u riječima da Kakanj danas posljednji puta salutira svome Komesaru. I ne samo Kakanj.

mandra_komesarNermin Mandra: Kakanj salutira svome Komesaru

U smirivanju tužnih emocija, pomogle su riječi glumca Mirze Mušije, koji je u jednom trenutku komemoracije rekao „Sreća kada se dijeli, ona se umnožava. Tuga kada se dijeli ona se smanjuje.Hvala svima što ovakvim prisustvom umanjujete ovu veliku tugu“. A sala je bila puna... Prepuna. Članovi porodice, prijatelji, komšije, saradnici, kolege, policajci, općinski, kantonalni, entitetski, državni zvaničnici iz struktura vlasti, policije, sudstva, tužilaštva. Ministri i rudari. Svi su znali Fahrudina i svi su u tužnim i gordim redovima sjedili, a neki i na nagoma prestajali kao u svečanim strojevima, pred kojima je Fahro i salutirao i primao i predavao raporte.

Govoriti o Fahri mogu, ali pred njegovu dženazu to je preteško

Više godina jedan od najbližih Fahrinih saradnika policijski komesar Zeničko dobojskog kantona Semir Šut, govorio je o puno detalja iz službe i privatnog života Fahrudina Bečirovića. Dugo su radili zajedno tako da je na ovoj komemoraciji ustvari svjedočio o njegovim djelima, riječima, ponašanju...

sut_komesarSemir Šut: Mi smo ponosni na ono štop je Fahrudin Bečirović učinio za našu zajednicu

Ideje, entuzijazam, volju za posao motivaciju koju je imao ne mogu tek tako opisati i izreći u nekoliko rečenica“, rekao je Komesar Semir Šut i nastavio: “Sa Fahrom sam mogao govoriti o zadacima, planovima, ambicijama, mogli smo govoriti i pisati o naredbama, izvještajima i kritikama, ali govoriti o Fahri na komemoraciji i pred dženazu, e to je uistinu preteško... Mi smo ponosni na ono što je Fahrudin Bečirović uradio za našu zajednicu. Njegovoj porodici, rodbini, kolegama, prijateljima izražavam iskreno saučešće, moleći Boga da našem Fahri da najveću nagradu, a njegovoj porodici strpljenje i snagu da prebrode ovo teško iskušenje“, rekao je na kraju Komesar Semir Šut.

Iz biografije Farudina Bečirovića

Fahrudin Bečirović je rođen 11.09.1962. godine, u mjestu Bištrani, Općina Kakanj, gdje je završio srednju školu. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku sociologija.Godine 1985. zaposlio se u Rudniku Kakanj.Od 1988. godine zasniva radni odnos u općinskim organima uprava na poslovima koordinatora odbrane i zaštite pri Izvršnom odboru Skupštine opštine Kakanj.U redove Armije Republike BiH stupa 1993. godine.Iste godine je imenovan za komandira stanice javne bezbjednosti Kakanj. Od 2001. godine je raspoređen na poslove komandira Policijske stanice Visoko.

komesarfahro_platno

Rješenjem Ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona raspoređen je na poslove Načelnika sektora uniformisane policije.Odlukom Vlade Zeničko dobojskog kantona, a nakon provedene procedore Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, 2006. godine imenovan je na poziciju policijskog komesara na mandat od četiri godine.I 2010. ponovo mu je povjeren mandat policijskog komesara. Kratka, teška bolest i smrt , Fahrudina je zatekla u Sarajevu gdje je obavljao poslove Šefa Kabineta direktora Federalne uprave policije.
U toku policijske karijere više puta je nagrađivan. Izdvajamo nagrade i priznanja: Pištolj sa posvetom ministra (1996.), Srebrena policijska značka (1999.), Zlatna policijska značka (2004.), Policijska medalja za hrabrost (2011.), Pištolj sa posvetom direktora Federalne uprave policije, Plaketa Federalne uprave policije. Dobitnik je niza priznanja društvene zajednice i nevladinih organizacija, među kojima je i Petnaestoaprilska plaketa Općine Kakanj iz 2013. godine.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u