KakanjLive | Petak, 03.07.2020. godine

Sakib Bitić, dobitnik povelje Dekana

22.11.2016. - Majstor karatea i budući vrsni inženjer građevine, student četvrte godine na Politehničkom fakultetu u Zenici, za svaku prethodnu školsku godinu, a za rezultate ostvarene u učenju dobitnik je Povelje Dekana

sakib_bitic_poveljaSakib Bitić, sa Poveljom u rukama

Kakanjac Sakib Bitić (21) je budući građevinsi inženjer koji je tokom školovanja pokaza samo najbolje rezultate. Osnovnu školu “Hamdija Kreševljeković” zacršio je sa svim peticama u svjedodžbi, a isti uspjeh prosječnu ocjenu 5,0 nastavio je i u Srednjoj tehničkoj školi “Kemal Kapetanović”. Tokom ovogodišnje svečanosti promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Zenici dobio je Povelju Dekana za najbolji postignuti uspjeh i ostvareni prosjek ocjena (9,70) na trećoj godini studija Politehničkog fakulteta u Zenici - Odsjek Građevinarstvo. Povelje Dekana je dobio i tokom prve (9,39) i druge godine studija (9,79).

Zahvalan razredniku

“Za moj uspjeh najviše su zaslužni moji roditelji i brat koji su mi pružali bezuslovnu podršku kroz čitavo školovanje. Međutim, moram spomenuti i svoga razrednog profesora iz srednje škole Midhata Delića koji je imao ogroman uticaj na moje razvijanje u stručnom smislu”, zahvalan je Sakib, koji je zbog ostvarenih uspjeha dobio i stipendiju Fondacije Hastor.

Pored redovnih studijskih bobaveza na fakultetu, Sakib puno vremena provodi usavršavajući stručna znanja u različitim vannastavnim aktivnostima. Tokom prošle godine, bio je u stručnoj posjeti njemačkim fakultetima u Hamburgu, Gelsenkirchenu i Bochumu.

“Generalno, u odnosu na uslove studiranja na univerzitetima u inostranstvu mi mnogo zaostajemo u pogledu infrastrukture. Međutim, mogu kazati da sam vrlo zadovoljan činjenicom da na fakultetu imamo vrlo stručno osoblje, profesore i asistente uvijek spremne da studentima pomognu i razjasne nedoumice i nejasnoće. Izuzetna saradnja koju imamo sa Dekanom, prodekanima i profesorima potisne ove infrastrukturne nedostatke u drugi plan”, ističe Sakib, koji je trenutno student četvrte godine građevinarstva na zeničkoj Politehnici.

Nauka zahtijeva žrtvu

Od ove akademske godine boravi u Studentskom centru, a tokom prve tri godine studija svakodnevno je vozario iz Kaknja, što mu, kaže nije bilo teško.
“Da bi čovjek ubirao plodove nauke mora dosta toga žrtvovati u životu i odreći se mnogih stvari što mu se kasnije svakako isplati”, dodaje Sakib.

Na pitanje zašto baš građevinarstvo, kaže da je to bio lagan izbor.
“To je zapravo najprofitabilnija struka koja će da živi sve dok postoji svijet, a svugdje je ist, tako da ako imate kvalitet možete raditi gdje god želite”, kaže Sakib, dodajući da je izbor na Zenicu pao zbog što mu je najbliže domu i porodici.

Osim akademskih uspjeha, Sakib bilježi i značajne uspjehe na planu sporta. Godinama se intenzivno bavio karateom i stekao zvanje majstora karatea 2. Dan, a inače potiče iz porodice u Kaknju poznate po vrhunkim rezul,ktatima u karateu. Sakibov otac Sulejman je dugogodišnji trener karatea, a Sakib je ime dobio po rahmetli amidži koji je također bio vrsni karatista, i jedan od najvećih sinova BiH, posthumno dobitnik ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

E.B./Naša Riječ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u