KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Rudarska glazba otvorila programe na Centralnoj pozornici

01.08.2016. - Orkestar rudarske glazbe, večeras je otvorio programske sadržaje na centralnoj pozornici

Kaknjcima i gostima Kaknja predstavljen je repertoar u kojem su izvedene kompozicije: Miljacka, Bosanski motivi, Šehidski rastanak, Lipe cvatu, Eye Of The Tiger, Otpisani... Orkestar je pripremao i večeras dirigovao profesor Arnes Bajramović.

Povodom večerašnjag nastupa objavljujemo neke od činjenica iz višedecenijskog postojanja ovog duhačkog orkestra.
Rudarska glazaba je na inicijativu nekolicine entuzijasta i Rudničkog sindikata osnovana 1952. godine, pod rukovodstvom svog prvog učitelja i dirigenta Ivice Grbića. Krajem iste godine imala je prvi nastup, a tri godine kasnije 1995., na Republičkoj smotri amaterskih orkestara osvojila je drugo mjesto.
Pod rukovodstvom drugog dirigenta Nedeljka Balte 1960. godine u okrilju glazbe formiran je veliki zabavni orkestar iz kojeg je vremenom nastalo nekoliko malih zabavnih ansambla, bez kojih je krajem šezdesetih, pa sve do početka osamdesetih bio nezamisliv zabavni život u Kaknju. Ogroman dopoinos i neizbrisiv trag u razvoju Rudarske glazbe dao je dirigent Joško Špringer, koji je sa velikim uspjehom dirigovao Rudarskom glazbom i obučavao mlade muzičare sve do smrti.

Kruna uspješnog rada u prvih petnaest godina postojanja bio je nastup Rudarske glazbe na prvomajskoj paradi u Beogradu, jednom od najposjećenijih i najvažnijih događaja u tadašnjoj Jugoslaviji.

Rudarska glazba je nastupala na skoro svim smotrama i festivalima duvačkih orkestara BiH i na brojnim manifestacijama kulture i sporta.
Orkestar je prikladnim izvedbama bio prisutan i tužnim ispraćajima poginulih rudara u Kaknju, Brezi, Zenici i Tuzli.

Zahvaljujući velikoj ljubavi, privrženosti članova glazbe, pomoći uprave i rukovodstva Rudnika Kakanj, Orkestar je izdržao težak ratni period i posljedice rata, radeći i nastavljajući aktivnosti radi kojih je i formiran, a vojnu obavezu, nezavisno od aktivnosti Orkestra, tokom rata izvršavao je veliki broj članovca Glazbe koji su u različitim generacijama pa i u ratnoj bili članovi ovog kolektiva koji djeluje preko šest decenija.

Orkestar trenutno broji 30 članova pod stručnim rukovodstvom profesora Arnesa Bajramovića.

Koncert u okviru velike kulturno-umjetničke manifestacije „Kakanjski dani“ je poklon građanima Kaknja povodom šezdesetprve godišnjice neprekidnog rada i djelovanja rudničkog orkestra Rudarske glazbe.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u