KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Rudarijada u svečanom ambijentu

15.09.2018. - U organizaciji Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja Federacije BiH U Kaknju je danas otvorena Rudarijada, na kojoj su učešće uzeli sportisti, radnici iz sedam rudnika uglja

Prijemom službene delegacije organizatora i učesnika Rudarijade, u zgradi Općine Kakanj,jutros je počelo ovo spšortsko i tradicionalno druženje rudara iz sedam rudnika uglja: Tuzle, Zenice, Đurđevika, Gornjeg Vakufa, Breze, Bile i Kaknja. Goste je primio načelnik općine Kakanj, a službeno su se obratili, pored načelnika Mandre i Sinan Husić, predsjednik granskog sindikata rudara Federacije BiH, vršioc dužnosti direktora Rudnika Kakanj, Sead Imamović i predsjednik Rudničkog odbora sindikata Rudnika Kakanj, Abdel Fazlić. U skladu s protokolom, poslije prijema u Općini, oko 400 učesnika Rudarijade, zajedno sa domaćinima, na spomeniku poginulih rudara poklonilo se sjenima palih komorata. Rudari i zvaničnici položili su cvijeće na spomen obilježja, šehidima i poginulim borcima i na partizansku spomen kosturnicu u gradskom parku.

Defile svih učesnika, od spomen parka pa do sportske dvorane gradsku jezgru je učinio posebno živom i lijepom. Prolazak kroz grad obilježio je kolorit državnih i rudarskih boja, uz bezbroj zastava uz šarenilo sportske opreme, sa pratnjom Rudraske glazbe.

sinanhusicSinan Husić - bitno je jedinstvo rudarskih sindikata

Poslije predstavljanja ekipa učesnica i obraćanja iz dva reprezentativna sindikata rudara, Sinana Husića i Sefera Mešanovića, na centralnom scenskom prostoru prigodne poklone u ime domaćina Rudarijade Abdel Fazlić je uručio predsjednicima sindikalnih organizacija: Muameru Čauševiću iz Gračanice, Zijadu Tokiću iz Kreke, Nijazu Vardi iz Zenice, Arifu Šabanoviću iz Breze, Suadu Nuhiću iz Đurđevika i Dežavu Husiću iz Bile.

Direktor Rudnika Kakanj mr. Sead Imamović obraćajući se prisutnima istakao je nužnost upućenih jednih na druge, naglašavajući da zajedništvo rudara nikada nije bilo potrebnije kao što je danas.
Izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH, Dr. Nevad Ikanović istakao je važnost rudnika uglja za proizvodnju električne energije detaljno govoreći o kontinuitetu u povećavanju proizvodnje i investiranja u rudarsku opremu za masovnu eksploataciju uglja.

Folklorna sekcija Kulturno umjetničkog društva „Fadil Dogdibegović – Dikan" za ovu opriliku izvela je "Radničke igre" u kostimografiji radnih odijela, a nakon toga uz zvuk fanfara Rudarske glazbe, načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra, radničke rudarske igre u Kaknju, proglasio je otvorenima.

nedrminrudarijadaNermin Mandra - zahvalnost rudarima

Tom prilikom između ostaloga  Mandra je nekoliko puta istakao zahvalnost radnicima svih rudnika, naglašavajući: "Hvala vam za svu energiju koju dajete našoj državi. Za energiju izraženu u toplotnim i električnim kilovatima u koje ste vi uložili milione tona uglja.To je jako bitno za razvoj Bosne i Hercegovine. Hvala vam za energiju optimizma koju nose milioni tona uglja iskopenog stotinama metara pod zemljom i stotinama hiljada hektara na opovršinskim kopovima. To je snažna podrška optimizma, patriotizma i domoljublja. I hvala vam za energiju koju ste danas unijeli u Kakanj. Bilo vas je predivno vidjeti sa ovim zastavama i u sportskim odijelima. To nam svima daje snažnu energiju.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u