KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Rudari i Vlada potpisali novi Kolektivni ugovor

12.12.2017. - Najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou. Uvedeno poglavlje Solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara. Otpremnina za odlazak u penziju je povećana sa dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća

proizvjammav
Plate rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost rudarstva koji su predstavnici sindikata i Vlade FBiH potpisali danas u Sarajevu.
Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da je za njih najbitnije da je uvedeno poglavlje Solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara.

sapotpisivanjarudari

Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.
- Otpremnina za odlazak u penziju je povećana sa dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća ostvarenih u prethodna tri mjeseca. Da bi sve što je dogovoreno bilo i realizovano već od danas moramo imati još ozbiljniji i odgovorniji odnos prema radnim zadacima unutar rudnika, ali je potrebno i intenzivnije investirati u rudnike, rekao je Husić.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je opredjeljenje Vlade FBiH i svih ministara da danas potpisani kolektivni ugovor treba poboljšati standard života radnika rudnika.
Novi kolektivni ugovor bit će na snazi 18 mjeseci.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u