KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Roboti iz Cementare stigli među osnovce

27.11.2018. - Ovog utorka, 27. novembra 2018. godine, prvi radni dan poslije produženog prazničnog vikenda uz Dana državnosti BiH, iz Tvornice cemnta Kakanj u Osnovnu školu „Hamdija Kreševljaković, u kabinet informatike ušlo je deset mBot robota

Događalo se to tačno u podne, a šta sve mBot robot može, djeci je demonstrirao generalni direktor Tvornice cementa Kakaknj Branimir Muidža. U spontanoj komunikaciji i učenici i direktor veselo su proveli skoro cijeli jedan školski čas, da bi pred izlazak dragih gosta iz kabineta informatike, plavokosi „genijalac“ bez najave i bez podizanja dva prsta, odjavio ovo simpatično i edukativno druženje zahvaljujući se Tvornici cementa i njenim ljudima riječima koje su oduševile generalnog direktora Muidžu, koji mu je ushićen iskrenom dječijom zahvalnošću, rekao: - Hvala lijepo. Odlično, hvala majstore, svaka čast!

eminZahvalni učenik, koji je to učinio u ime cijelog razreda i škole, a ime mu je Emin Haračić, u naš diktafon je rekao:

-Hvala kaknjskoj cementari što su nam obezbijedili ovakve robote i što nas je podučila nečemu novom u našem svijetu, u svijetu informatike.

muidzaBranimr Muidža, nam je pojasnio šta to ustvari radi Tvornica cementa, kada poklanja kaknjskim osnovcima mBot robote:

-Tvornica cemnta Kakaknj je odlučila na svoj 40. rođendan, pokloniti, prije svega učenicima grada Kaknja 40 mBot robota, koji se u svijetu koriste od uzrasta u osnovnoj školi, čak od drugih, trećih ili četvrtih razreda. Smatrali smo da Tvornica cementa treba biti ta, koja u gradu Kaknju, pomiče neke granice i osim novih tehnologija uvodi i nove navike u edukaciji. Smatram da je to jako dobro za djecu. Kao otac devetogodišnjg djeteta, koja je za svoj rođendan poželjela jedan takav robot, itekako znam koje su i dobiti i koristi STEM revolucije, STEM tehnologije (STEM-Science, Technology, Engineering i Mathematics, odnosno Nauka, Tehnologija, Inženjerstvo i Matematika). Smatram da je ovo kreativno za djecu i da će im jako pomoći u odgoju i informatičkom opismenjavanju. Mislim da će se i ostale kompanije zainteresirati i da će slijediti ovaj primjer. Smatram da to treba gradu Kaknju i našim osnovnoškolcima.

nedzmaUz riječi zahvalnosti Tvornici cementa, ističući ovo kompaniju kao prijatelja škole, Nedžmina Buza, direktorica O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ je rekla i ta ovaj poklon znači za nastavu i učenike:

-To je škola budućnosti. Učenici će na samo kroz informatiku koristiti mBot robote, već i kroz niz drugih predmeta koji koleriraju kroz ukupan nastavni proces. Tvornica cementa je prijatelj škole koji razumije naše potrebe i nagrađuje naše uspjehe. Poklonom mBot robota Tvornica cementa pokazuje da je reprezent podrške ne samo naše, već i svih ostalih škola na području Kaknja.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u