KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Rezultati kakanjskih kandidata za Parlament BiH

08.10.2018. - Ovo su posljednji objavljeni rezultati CIK-a, i nisu konačni. Još je potrebno upisati rezultate sa 162 biračkih mjesta

skupstinabihvelika

Kandidat za Parlamentarnu Skupštinu BiH, Stranke demokratske akcije, Nermin Mandra, trenutno ima 20.994 glasova. Stranka demokrataske akcije je za ovaj nivo vlasti vodeća u Izbornoj jedinici koju sačinjavaju Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton sa 67.644 osvojenih glasova ili 32,54 odsto. U odnosu na ovaj broj Nermin Mandra je procentualno do ovog objavljivanja iz CIK-a osvojio 31,04odsto.

Kandidat Nezavisnog bloka iz Kaknja, za Parlamnet BiH, Edib Smolo, prema izvještaju CIK-a trnutno ima 1.765 glasa ili 9,27 odsto u odnosu na ukupan broj glasova koje ima Nezavisni blok, u ovoj izbornoj jedinici, kojeg predvodi Fuad Kasumović.

Iz Stranke za BiH, kakanjski kandidati za državni parlament su Amna Goralija –Imamović koja je prikupila 621 ili 12,59 glasova, te Fakir Ajdinović koj ima 456 glasova ili 9,25. Međutim za ulazak u Parlament Stranka za BiH još uvijek nije osvojila više od tri odsto glasova što je donji prag za eventulani ulazak u Predstavnički dom Skupštine BiH.

Ovo je rezultat poslije 691 obrađeno biračko mjesto, odnosno u procentima 81,01 odsto. Još je potrebno upisati rezultate sa 162 biračkih mjesta.

Navedeni  brojevi i procenti glasova odnose se na rezultate ostvarene u izbornoj jedinici  4A (514), odnosno, u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su se tokom izbornog dana građani izjašnjavali o ovim i drugim kandidatima.

Podsjećamo da se u Parlamentarnu Skupštinu BiH bira 28 zastupnika iz Federacije BiH, od čega 21 direktno iz pet izbornih jedinica i sedam iz kompezacijskih mandata. Ukupno 14 zastupnika bira se iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska.

KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u