KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Rezultati ankete našeg portala

29.09.2016. - Stiže dan izborne šutnje, a stiže i dan izbora. Vrijeme je da zatvorimo anketu našeg portala i pokažemo kako izgleda Općinsko vijeće Kaknja, prema internet anketi Kakanjlive-a. Rezultati anketa za općinskog načelnika kažu da će Kakanj kao načelnik i dalje voditi Nermin Mandra

Rezultati ove ankete i njihovo objavljivanje nemaju za cilj nikav utjecaj na biračko tijelo niti su mjerodavni za izvođenje konačnih zaključaka o broju vijećničkih mandata po političkim subjektima.

Objavljeni rezultati mogu, a ne moraju biti identični rezultatu koji će poslije 2. oktobra biti konačan.
Posebno se to odnosi na pozicije kandidata unutar lista političkih subjekata.

Naime, svaki od kandidata, zavisno od vlastitog angažovanja na društvenim mrežama i zavisno od vlastitog animiranja učesnika u našoj anketi mogao je direktno utjecati na vlastito pomjeranje unutar liste. Jedni su mogli bilježiti kretanje prema vrhu, zavisno od aktiviteta, a drugi su mogli bilježiti pad zavisno od pasivnosti u virtualnom internet okruženju. Zato treba računati sa armijim glasača koja ne koristi internet, a bitno može promijenti rezultate koje smo mi dobili.

mandati_anketa

Uostalom evo kako izgleda Općinsko vijeće Kaknja na osnovu naše ankete: 14 mandata ima SDA, dok su tri mandata pripala SBB-u. Znači da je Koaliciji SDA/SBB pripalo ukupno 17 mandata. Pošto jedno mjesto pripada nacionalnim manjinama, preostalih 12 dijele: Stranka za BiH pet mandata, Demokratska fronta četiri, SDP dva i HDZ jedan mandat.

Kod rezultata ankete za općinskog načelnika, najviše glasova pripalo je kandidatu koalicije SDA/SBB Nerminu Mandri, zatim kandidatu SDP-a Adnanu Čobi, potom kandidatu Stranke za BiH Taibu Bjelopoljaku i na kraju kandidatu HDZ-a Ivi Majstoroviću.

Još jednom naglašavamo da internet anketa portala KakanjLive ne predstavlja nužno predikciju rezultata izbora, odnosno ne predstavlja mišljenje cjelokupnog glasačkog tijela. Ova anketa predstavlja predikciju izbora nad određenim uzorkom populacije, te je mjerodavna za taj uzorak. Nažalost, o dobnom, spolnom, obrazovnom, lokacijskom faktoru i sličnim parametrima, a vezanim za osobe koje su ispunile anketu, odnosno uzorak populacije koja je ispunila anketu, ne postoje egzaktni podaci nego se mogu samo izvoditi pretpostavke što mi nećemo činiti.

Nama je bitno da smo ograničili mogućnost za glasanje i da u ovoj anketi jedan glasač nije mogao sa jednog uređaja glasati više puta.Bar po tome ovo izjašnjavanje ima određenu vrijednost.

U svakom slučaju nakon što nezvanični ili zvanični rezultati poslije 2. oktobra budu objavljeni sa velikim nestrpljenjem očekujemu i stvarne rezultate i poređenje sa rezultatima ove ankete.

Pozivamo građane Kaknja da u što većem broju izađu na lokalne izbore i glasaju prema vlastitoj savjesti, želji, odgovornosti, potpuno slobodno i nezavisno.

Detalje ankete možete pogledati klikom OVDJE.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u