KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Registrovano nepridržavanje preporuka o samoizoloaciji

18.03.2020. - U Opereativnom timu Doma zdravlja imaju saznanja da određeni broj građana, kojima je određena mjera samoizolacije, nakon povratka iz zemalja ili regija gdje je registrovana pojava novog Korona virusa/COVID-19

CoronavitekstOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od Korona virusa/COVID-19, s timda je trenutno 254 osobe stavljeno pod zdravstveni nadzor i Higijensko epidemiološka služba JU „Dom zdravlja“ Kakanj je u stalnom kontaktu s tim građanima gdje im se prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

Unatoč našem naporu i stalnim saopštenjima i obavještenjima javnosti o ozbiljnosti novonastale epidemiološke situcije, imamo saznanja da određeni broj građana, kojima je određena mjera samoizolacije, nakon povratka iz zemalja ili regija gdje je registrovana pojava novog Korona virusa/COVID-19, ne poštuje izdata uputstva i postupaju suprotno izdatim mjerama, odnosno kreću se po gradu ili su boravili u ugostiteljskim objektima.

Nepridržavanje izdatih preporuka o samoizolaciji, gdje osobe trebaju provesti 14 dana izbjegavajući bilo kakav socijalni kontakta, izuzetno je  štetno i opasno po zdravlje svih građana Kaknja. Obzirom da nepridržavanje izdatih mjera i preporuka o samoizolaciji  predstavlja kažnjivo djelo prema pozitivnim zakonskim aktima, inspekcijski i policijski organi će poduzimati mjere za sankcionisanje neodgovrnih i nesavjesnih građana koji se ne pridržavaju mjera i preporuka o samoizolaciji.

Molimo građane, a pogotovo rizične skupine (starije osobe, djeca, trudnice i sl) da se i dalje ponašaju savjesno i odgovorno kao što to većina naših sugrađana dosada i čini, jer neodgovornost, nesavjesnost i širenje dezinformacija predstavljaju kontramjere u nastojanju svih nas da se spriječi pojava oboljenja uzrokovanih novim Korona virusom/COVID-19, te apelujemo na sve naše sugrađane da se izbjegavaju masovna i javna okupljanja po parkovima, ulicama ili nekim drugim mjestima na kojima se inače okupljaju.

Svi naši sugrađani koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

Na kraju, nema mjesta za strah i paniku ukoliko se svi budemo pridržavali preventivnih mjera kojima se želi spriječiti i suzbiti nastanak zaraznog oboljenja koje uzrokuje novi Korona virus, te zahvaljujemo se svim našim sugrađanima koji prihvataju i sprovode naše instrukcije i preporuke i koji vode brigu o svom zdravlju i zdravlju drugih ljudi.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u