KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Refundacija troškova lijeka tocilizumab

16.04.2021. - Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od danas će refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab svim pacijentima oboljelim od virusa Covid-19 koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj

jupiclijek
Zvanična primjena lijeka rezultat je aktivnosti Ministarstva zdravstva ZDK-a, konsultacija i kontakata sa Agencijom za lijekove BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva i univerzitetsko-kliničkim centrima koji su potvrdili njegovu učinkovitost kod pokušaja liječenja određenih stanja infekcije korona virusom.
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a Adnan Jupić rekao je da je u saradnji sa ZZO ZDK zatvorena finansijska konstrukcija te da je ovaj kanton, uz Tuzlanski, jedini koji je riješio problem finansiranja nabavke lijeka na ovaj način.
- Za refundaciju smo se odlučili iz razloga što naše bolničke ustanove tek kreću nabavku ovoga lijeka, koja može potrajati do dva mjeseca, a dok bolnice ne izvrše nabavku naši pacijenti, odnosno naši osiguranici moći će da izvrše refundaciju sredstava u ZZO-u. Onoga momenta kada bolnice nabave lijek refundacije neće biti, nego će biti normalno refundiran bolnicama - rekao je Jupić.
On je pozvao ugovorne apoteke da krenu u nabavku određene količine lijeka, kako bi ga pacijenti mogli kupiti na području ZDK-a.
Inače, lijek Tocilizumab koristi se kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao učinkovit kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije korona virusom.

Press služba ZDK

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u