KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Realizovan projekat Energetske efikasnosti

12.01.2017. - U Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” održana svečanost povodom realizacije projekta Energetske efikasnosti

U Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković”, u četvrtak 12. januara, održana je svečanost povodom završavanja radova na projektu Energetske efikasnosti, odnosno utopljavanju zgrade. Riječ je o potpunom renoviranju školskog objekta, tako da su domaćini, svečanost nazvali Otvaranje renovirane škole, što prema realizovanim poslovima i jeste pravi naziv za sve urađeno u protekla četiri mjeseca.

Sredstva za ovaj projekat u iznosu od oko 400 hiljada maraka realizovana su iz više izvora, apliciranjem na nekoliko javnih poziva u 2014. i 2015. godini, a koje su raspisivali: Federalni fond za zaštitu okoliša u saradnji sa UNDP-om, Federlno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa Svjetskom bankom i Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport ZDK. Aktivno u obezjeđivanje sredstava bila je uključena i Općina Kakanj. Donaciju je obezbijedila i Tvornica cementa Kakanj, koja je kasnije iskorištena za rekonstrukciju i dogradnju školskog ulaza.

nedzma_buzaDirektorica Nedžmina Buza

Radovi su se odvijali istovremeno sa održavanjem nastave i zato je dirktorica Škole Nedžmina Buza tokom ove svečanosti istakla: “Posebnu zahvalnost iskazujem saradnicima, kolegicama i kolegama, tehničkom osoblju, kao i izvođačima koji su dali sve od sebe da se radovi na školi kroz koju svakodnevno prođe preko 1000 učenika okončaju bez narušavanja sigurnosti djece, a što nam je bila i najveća briga”.

Simboličnim presijecanjem crvene vrpce, voditelj projekta Energetska efikasnost u BiH, Mustafa Čopelj i ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović,  ozvaničili su završetak radova, u okviru kojih je izvršena potpuna toplotna izolacija vanjskih zidova i krova, zamijenjena je stolarija i svi otvori na objektu te poboljšan centralni sistem grijanja.

Kredit će se vraćati iz ušteda u potrošnji energije

Škola koja je izgrađena prije 57 godina danas ima 1050 učenika u 45 odjeljenja. Pod njenim krovom zagrijava se oko 2500 kvadratnih metara prostora. Upravo uštede koje se procjenjuju na godišnjem nivou, od oko 50 hiljada KM, biće sredstva iz kojih će se vraćati kredit Svjetskoj banci obezbjeđen za izvođenje ovih radova, rekao je Mustafa Čopelj, primajući zahvalnicu u ime federalnog ministra za prostorno uređenje Josipa Martića: “Ideja projkta je da se ovaj kredit vraća iz ušteda. Zato je bitno da se korisnici pravilno staraju o renoviranom, utopljenom objektu, a mi ćemo izvršiti adekvatnu edukaciju osoblja kako i na koji način racionalno utrošiti energiju.Ističem da je u posljednjoj godini u Federaciji BiH projekat Energetske efikasnosti realizovan na 18 javnih objekata ukupne vrijednosti 10,5 miliona maraka. Naša je želja da u saradnji sa ostalim kantonima, isto kao što smo sarađivali sa Ze-do kantonom, ponovimu uspješnost iz 2016. godine”.

mustafa_copeljVoditelj projekta Mustafa Čopelj

Naredno utopljavanje škole “15. april”

Zahvalnice za dodjelu finansijskih sredstava za implementaciju projekta dodjeljene su i Premijeru Zeničko dobojskog kantona Miralemu Galijaševiću i načelniku Općine Kakanj Nerminu Mandri, a primili su ih njihovi saradnici. Ministar Mensur Sinanović je izrazio zadovoljstvo u ime Premijera i Vlade ZDK, primio zahvalnicu, a nakon toga rekao: “Projekat traje tri godine u periodu 2016.-2018. Vlada Kantona je ušla u kreditni odnos sa Svjetskom bankom u visini od 2.040.000 KM.Ove godine smo planirali utopljavanje još 12 školskih objekata. Hoće li to biti realizovano ne zavisi samo od nas, već i od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje i Upravnog odbora Svjetske banke. Mi smo spremni za 12 objekata, mada do nas stižu informacije da imamo odobrena sredstva za pet objekata. Jedan od njih je objekat Osnovne škole “15. april” u Kaknju, a ostale su u Usori, Varešu, Doboj Jugu i Zavidovićima”.

mensur_sinanovicMinistar Mensur Sinanović

Pored predstavnika Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, vlade Zeničko dobojskog kantona, Općine Kakanj, svečanosti su prisustvovali, predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, direktori i vlasnici kakanjskih državnih i privatnih preduzeća, direktori škola i predškolskih ustanova, članovi školskog odbora i Vijeća roditelja.

azra_tekesicVoditeljica svečanosti Azra Tekešić

U kulturno umjetničkom programu nastupili su učenici Škole: Alen Drijenčić, Toni Ramljak, školski hor, baletna sekcija, a koje su pripremali nastavnici Adnan Ekinović, Adelhaida Đuđo, Sabina Mandra, Edita Ilijev i Emina Škorić. Program je vodila Azra Tekešić, a Direktorici škole kod dodjele zahvalnica asistirala je učenica Azra Mušija.

Ostali projekti i zahvalnost donatorima

Pored realizacije projekta Energetske efikasnosti, u ovoj školi su urađeni ili su u toku radovi na:rekonstrukciji glavnog ulaza škole, saniranju devastirane školske biblioteke,uređenju sanitarnih čvorova,rasvjeta u dvorištu, elektro instalacije, izmjena učioničkih i kancelarijskih vrata...Sve što je posljednjih nekoliko godina urađeno, procjenjuje se na oko 150 hiljada KM, a za to direktorica Škole Nedžmina Buza se zahvalila:Općinskom načelniku, Tvornici Cementa Kakanj, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Termoelektrani Kakanj, Zavodu za planiranje i izgradnju Općine Kakanj, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u ZDK, JP Vodokom, privatnim poduzećima: Trgošped, DSM, Kakanj Petrol i humanitarnim organizacijama World Vision, CaCH, Asocijaciji LEDA...

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u