KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Reagovanje na poskupljenje komunalnih usluga

13.03.2017. - Općinski odbor Naše stranke Kakanj, uputio je otvoreno pismo direktoru Javnog preduzeća „Vodokom“ d.o.o. Kakanj, nakon što su troškovi odvoza otpada povećani za 47% u odnosu na dosadašnje račune

saopstenjenasastranka

Iz Naše stranke navode da u kalkulaciji Vodokoma koja je dostavljena, Stručnoj službi Općinskog vijeća, kao obrazloženje za opravdanost podizanja cijena „nisu nijednom pomenute mjere koje je Vodokom poduzeo na povećanju naplativosti prihoda i smanjenju troškova“ .

Ukoliko se u Vodokomu ne poduzmu mjere smanjenja troškova,građani će biti na meti stalnih povećanja troškova odvoza otpada", zaključili su u Našoj stranci u Kaknju.

U istoj kalkulaciji se navodi da je Općina u 11 mjeseci prošle godine na ime subvencija za transport komunalnog otpada iz 11 mjesnih zajednica uplatila 29.614,30 KM te smatraju da „ građani opravdano strahuju od novih poskupljenja, tim više što se uskoro očekuje uključivanja nove četiri mjesne zajednice u proširenje sistema odvoza otpada, što će donijeti troškove od dodatnih 200 hiljada KM“. Također, iz kalkulacije nije jasno kako su troškovi odvojeni od troškova drugih djelatnosti koje obavlja Vodokom, kao što su voda i kanalizacija", zato iz Naše stranke kažu da su u dostavljenoj kalkulaciji selektivno odabrani podaci".

Podsjećamo da su vijećnici na Petoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj dali saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o visini cijena komunalnih usluga JP ''Vodokom'' Kakanj sa većinom od 18 glasova, četiri su vijećnika bila protiv, dok je šest bilo suzdržanih. U Našoj stranci smatraju da su vijećnici u Općinskom vijeću "Dajući saglasnost na odluku Nadzornog odbora JP Vodokom da se povećaju računi, pokazali otuđenost od građana, ali i konformizam i socijalnu neosjetljivost“.

Donesenom odlukom građani će skuplje plaćati prikupljanje, odvoz i zbrinjavajne otpada. Tako će domaćinstva sa dva ili manje članova mjesečno za ovu uslugu plaćati 5.16 KM umjesto dosadašnjih 3.50 KM, dok će domaćinstva sa tri ili više članova platiti 8.85 KM umjesto dosadašnjih 6.00 KM. Ova odluka stupa na snagu od 1. marta 2017. godine.

kalkulacija_faksimil

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o visini cijena komunalnih usluga JP „Vodokom“- Kakanj, sadrži i KALKULACIJU troškova na koju se poziva Naša stranka, a iz koje je vidljivo da je za 11 mjeseci prošle godine, nedostajalo 375.080,26 KM za izvršene poslove po osnovu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na deponiju Bare. Prema opisu troškova za ovu uslugu bilo je potrebno 1.163.926,38 KM, a Vodokom je oprihodovao 788.846,12 KM.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u