KakanjLive | Ponedjeljak, 21.09.2020. godine

Razgovori o hidrometeorološkoj stanici

16.03.2016. - Kaknja nema na vremenskoj prognozi?! I to će se promijeniti!

vremenska-mirza

Dugo se u našem gradu govorilo kako Kaknja nema ni na vremenskoj prognozi. Ova rečenica koja je obično aludirala na dominaciju velikih centara u odnosu na male sredine uskoro će postati prošlost.

Kakanj bi u skorijem periodu mogao dobiti i Hidrometeorološku stanicu. Postavljanje te stanice čija je vrijednost nekoliko desetina hiljada maraka bila je tema današnjeg razgovora između načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre i Almira Bijedića, direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Općina Kakanj bi imala zadatak da odredi lokaciju za postavljanje stanice, a podaci o vremenskim prilikama, jačini vjetra, temperaturi i slično bi se prezentirali putem službene web-stranice Općine Kakanj, a bili bi dostupni i medijima radi objave hidrometeoroloških prognoza i sl.

Ovi podaci bi se koristili i u procesu praćenja kvaliteta zraka u Kaknju pomoću općinske mobilne monitoring stanice u smislu praćenja uspostave stabilne vremenske situacije koja je preduslov da se u situacijama povećanih koncentracija zagađujućih metarija u zraku proglasi epizoda pripravnost, upozorenje ili uzbuna.

Više detalja bit će poznato nakon što na adresu Općine Kakanj stigne pismo namjere Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u