KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Raspoodjela iz eko fonda na štetu općina

04.07.2018. - U skraćenu proceduru upućen Zakon na osnovu kojeg se umanjuju sredstva općinama a povećavaju federalnom fondu za zaštitu okoliša. Svoje nezadovoljstvo izražavaju kakanjski ekolozi i kažu ako bude potrebno izaći ćemo i na proteste

delibasic_elmirElmir Delibašić, predsjednik kakanjskog Centra za ekologiju i održivi razvoj

Vlada F BiH uputila je Parlamentu F BiH Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost Federacije Bosne i Hercegovine kojim se predlaže nova raspodjela sredstava koja zagađivači plaćaju zbog prekomjernog zagađenja zraka. Predlaže se da omjer raspodjele bude 30 % na račun Fonda za zaštitu okoliša F BiH, 40 % na račun kantona i mizernih 30 % na račun općine. Usvajanjem ovakvog prijedloga umanjila bi se sredstva koja dobijaju općine, a Fond za zaštitu okoliša FBiH bi dobijao više novca. Na ovaj načiun značajno bi se umanjila sredstva koja je iz ovog Fonda ima na raspolaganju Kakanj i njegovi građani. l I ne samo Kakanj.

Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj i svi njegovi članovi oštro se protive novoj raspodjeli sredstava i usvajanju zakona u Parlamentu Federacije po skraćenom postupku.

"Smatramo da poštujući princip da zagađivač plaća pošteno je da i općina koja je najviše na udaru dobije najveću odštetu za to zagađenje i da sanira zagađenje i utjecaj na okoliš.Zakon je upućen u hitnu proceduru što znači da će se usvajati bez rasprave.Poručujemo federalnom zastupnicima da se protivimo ovom zakonu i da nećemo dozvoliti da on prođe. Organizovat ćemo se sa ostalim udruženjima iz zagađenih općina i zajedno lobirati protiv ovog zakona.Ako se ipak uputi u proceduru zajedno ćemo izaći na proteste i zaustaviti na taj način njegovo donošenje, navodi se u saopštenju za javnost Centra za ekologiju i održivi razvoj općine Kakanj", a koje potpisuje njegov predsjednik Elmir Delibašić.

U ovom saopštenju još se kaže: „Smanjenenjem izdvajanja općinama zagađenost će biti još veća jer nećemo imati novca za projekte koji smanjuju utjecaj na okoliš. Fond za zaštitu okoliša svakako nema razumijevanja za projekte koji dolaze iz ovih općina i rijetkost je da iz Kaknja prođe neki projekat, tako da i njih ovom prilikom kritikujem za takav odnos".

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u