KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Ramazanski poziv na jedinstvenu i originalnu izložbu

23.06.2016. - „Fenomen posljednje Božije objave“, nova je interaktivna, multidisciplinarna i audio vizuelna izložba doc. dr Esmira Halilovića, a biće otvorena u petak 24. maja u Brusa bezistanu, preko puta Careve džamije u Sarajevu

fenomen_kurana

Ovo je izložba koja posjetiocima omogućava da modernim tehnologijama dožive osjećaj obilaska svetih mjesta Meke i Medine ali i da vide neke od najstarijih prijepisa Kur'an na više od 20 jezika. Izložba je u mjesecu Ramazanu došla kao dar vjernicima i prilika da ugodno skrate duge ljetne dane posta. Zato je ovo poziv i Kakanjcima da u petak i sve dok traje izložba, tokom Ramazana posjete Brusa bezistan, depadanas Muzeja Sarajevo.

Projekat će biti predstavljen u petak, 24. juna 2016. godine u depadansu Muzeja Sarajeva, Brusa-bezistan (prekoputa Careve džamije), sa svečanim i javnim otvorenjem poslije džume-namaza u 14:00. Izložba će se moći pogledati i u subotu i nedjelju sa početkom od 10,00 sati, te radnim danima u periodu radnog vremena Brusa-bezistana. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Izložba je osmišljen tako da na multidisciplinaran, slikovit, interaktivan i moderan audio-vizuelan način, predstavi posljednju Božiju objavu ljudskom rodu - časni Kur'an. Izložbu čine 33 edukativna panoa, makete, video-sadržaji, artefakti u vezi Kur'ana. Tu su neki od najstarijih prijepisa Kur'ana u Bosni i Hercegovini, prijevodi Kur'ana na više od 20 jezika, materijali na kojima se pisao Kur'an i, po prvi put, VR - virtuelna stvarnost. Virtualna stvarnost predstavlja novu tehnologiju sa kojom posjetioci doživljavaju osjećaj obilaska svetih mjesta Mekke i Medine, a ta mjesta gledaju kroz VR naočale (VR headset) i kreću se u njihovom trodimenzionalnom svijetu.

Autor izložbe je profesor na Katedri za vjerske znanosti Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc. dr Esmir Halilović. Nakon veoma uspješnog projekta „Muzej Poslanika Muhammeda a.s.“ i izložbe pod nazivom „Upoznaj Poslanika, a.s.“, koji je do sada obišla gradove Sarajevo, Zenicu, Bihać, Bugojno, Podgoricu, Novi Travnik i Mostar, te imala oko 29.000 posjetilaca. Projekat pod nazivom „Fenomen Kur'ana | The Miracle of the Qur'an | القران معجزة“, novo je djelo docenta Halilovića, koje će po najavama izazvati veći interes od projekta „Upoznaj Poslanika, a.s.“.

 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u