KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Radionica o Bobovcu, kraljici Katarini i srednjovjekovnom oružju

18.10.2016. - U Muzeju Kaknja upriličena radionica i predavanje o Bobovcu, kraljici Katarini i srednjovjekovnom oružju

izradi_mac

U Muzeju Kaknja upriličeno je predavanje o Bobovcu, kraljici Katarini i srednjovjekovnom oružju povodom obilježavanja godišnjice smrti kraljice Katarine Kosača – Kotromanić.

Nakon predavanja za učenike OŠ “Hamdija Kreševljaković” je pripremljena radionica pod nazivom “Izradi svoj mač” na kojoj su učenici imali priliku izraditi svoje srednjovjekovno oružje.

Uz pomoć boja, naljepnica, kartona i drugih materijala učenici su na maštovit način izradili svoj primjerak oružja te im je približena naša historija.

Nakon što su svi predmeti dovršeni, učesnici su nakon zajedničkog slikanja i prezentacije predmeta svoje srednjovjekovno oružje i krune ponijeli kući kao uspomenu iz Muzeja Kaknja.

Za predavanje koje je prilagođeno uzrastu uz korištenje zanimljivih činjenica kao i mnogobrojnih legendi koje se odnose na kraljicu Katarinu i slikovito prikazano srednjovjekovno oružje bila je zadužena Jasmina Ferhatović, studentica druge godine Filozofskog fakulteta odsjek arheologija i članica arheološkog Udruženja “Panteon”. Važno je napomenuti da su članovi Udruženja “Panteon” pomogli sa prezentacijom i davali ideje za sam nastanak radionice “Izradi svoj mač”.

JU KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u