KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Proučenim mevludom najavljeno otvaranje Bijele džamije

05.05.2017. - Večeras je u Bijeloj džamiji, pročen mevlud čime je najavljeno njeno zvanično otvaranje

Imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj večeras su pročili Mevlud u čast otvorenja Bijele džamije koje je zakazano za subotu 6. maja u 11,30 sati.

Otvaranje Bijele džamije u džematu Kakanj 2, prvi je programski sadržaja manifestacije Dani džamija i džemata koje organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamska zajednica BiH.

Na ovu svečanost očekuje se dolazak više hiljada vjernika sa područja cijele BiH, posebno iz mjesta koja su u neposrerdnoj blizini Kaknja. Očekuje se i dolazak Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazovića, Muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića. Najavljeni su i hafizi, učači Kur’ana iz Republike Turske.

Otvaranje džamije ne može proći i bez vakifa koji su iskrenim nijetom učinili ovo Bogu drago dijelo. U svakom slučaju riječ je o manifestaciji koja će okupiti veliki broj muslimana, koji se posebno raduju izgradnji džamija i jačanju džematskih zajednica i to samo jedan dan uoči Dana džamija 7. maja, koji se obiljažava kao sjećanje na više od 600 porušenih džamija u ratu od 1992. do 1995. godine. Ustvari to je dan u kojem muslimani iskazuju svoj graditeljski ponos nasuprot rušenja bogomolja bez obzira kojoj vjeri pripadale. Zato je ovo poseban događaj i zato je nagrada koju zaslužuju vakifi Bijele džamije u Kaknju neizmjerno velika.

Kamen temeljac za izgradnju ove džamije postavljen je u novembru 2015. godine.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u