KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Pronađite idealan kamin za svoj dom

07.09.2017. - Nijedan drugi element prostora ne može pružiti vašem domu prepoznatljivi topli ugođaj kao kamin

kamintrgo

Modeli elegantnih ravnih linija lijepo se uklapaju u sve moderno uređene prostore, a uz grijanje pružaju i originalan estetski užitak. Zato, kada se gradi kuća ili adaptira stan, potrebno je još prilikom projektovanja voditi računa o poziciji kamina. Da bi se ugradio kamin, treba zadovoljiti tri važna tehnička preduslova. Treba paziti na dimnjak, zatim na podlogu na koju će kamin biti postavljen i na neprekidan dotok svježeg zraka u ložište kamina. 

kamintrgo1

Svi kamini, kao svoj osnovni element, imaju ložište. Ložišta mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa, odnosno sa staklom ili bez njega. Osobe privržene tradiciji koje uživaju u ritualu loženju vatre, ljepoti prirodnog drveta, pucketanju i mirisu vatre, odlučit će se za otvorene kamine. Međutim, zbog ekonomičnosti se danas češće koriste zatvoreni kamini koji se sa prednje strane zatvaraju vatro-keramičkim staklom koje je otporno na temperature do 800 stepeni. Ovakvi kamini često znaju biti uključeni u sistem centralnog grijanja kao dodatni element zagrijavanja vode. Kamine prema tipu ložišta možemo podijeliti na plinske, strujne, na drva, ugalj ili pelet. Za odabir konačnog modela kamina i tipa ložišta potrebno je odlučiti hoće li njegova namjena biti funkcionalna – u svrhu grijanja ili isključivo estetska. 

kamintrgo2

Kako odabir idealnog kamina, zavisi isključivo o osobnosti i stilu života ukućana naša ponuda kamina je velika, a sada smo je obogatili i sa ugradbenim kaminima Pritty koji omogućavaju poseban ugođaj boravka u interijeru, naročito u hladnim danima.

KakanjLive/Trgošped

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u