KakanjLive | Ponedjeljak, 21.09.2020. godine

Promocija poeme - Hava majka Pridorka

23.05.2016. - „Hava majka Pridorka“ je poema autora Safeta Kadića, objavljena u izdanju Planjax-a, a promocija je u četvrtak u Gradskoj biblioteci Kakanj

havatekst
U četvrtak, 26. maja 2016. godine, sa početkomom u 17,00 sati Gradska biblioteka je domaćin promocije, poeme “Hava majka Pridorka” autora Safeta Kadića, koju je nedavno objavila izdavačka kuća “Planjax”, Bobare, Tešanj. O knjizi će govoriti lingvist, akademik prof. dr. Dževad Jahić i sam autor.

Generacije učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja, pamte poemu Stojanka majka Knešpoljka, Skendera Kulenovića, nastalu poslije Drugog svjetskog rata. Poslije oslobodilačkog rata 1992-1995. i masovnog stradanja Bošnjaka u Prijedoru i pod Kozarom, nastala je poema novih generacija “Hava majka Pridorka” Safeta Kadića. Ovo je dovoljno reći i bilo kakav drugi poziv za ovu promociju nije ni potreban. Samo još podsjećamo da su Havi Tatarević, majki iz Prijedora ubili šest sinova i supruga 1992.godine.

O autoru
Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti sa internacionalnim iskustvom, novinar, urednik i esejist, rođen je 1949. godine u mjestu Gora koja administrativno pripada području Općine Kakanj. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za južnoslavenske jezike. Još od studentskih dana bavio se naučnim radom u struci. Radio je kao lektor-predavač na univerzitetu „Taras Ševčenko“ u Kijevu, Ukrajina. Bio je veoma aktivan i u novinarstvu. Pisao je vijesti, reportaže, putopise, feljtone, kritike, komentare, recenzije, ali i pjesme, priče i eseje. Dugogodišnji je novinar i urednik sarajevskog dnevnog lista „Večernje novine“, gdje je bio zaposlen i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od 2004. godine sve do odlaska u penziju radio je u Institutu za jezik u Sarajevu kao stručni saradnik. Danas živi u Sarajevu i bavi se pisanjem.

 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u