KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Promocija kulture kroz arheološku radionicu

19.05.2016. - Arheologija u kutiji, naziv je radionice koja je realizirana u Muzeju Kaknja, uz aktivno učešće učenika Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija”

Zanimljivu radionicu vodile su magistrice arheologije Tijana Križanović i Emina Čalija. Odradile su ovaj posao kao gošće, autorice izložbe Antički teatar, koja je otvorena jučer, i kao stručne modaratorice u predstavljanju i približavanju arheologije kao budućeg zanimanja učesnika današnje radionice. Već na startu, tokom prezentacije informacija o arheologiji i susreta sa predmetima i materijalima za izvođenje radionice “Izgleda da smo dobili jednog arheologa, djevojčicu koja je imala dilemu šta će biti u budućnosti, forenzičar ili arheolog. Opredjelila se za ovo drugo”, rekla nam je Tijana Križanović.

halima_delibasicHalima Delibašić, učestvovala u radionici koja je probudila ljubav prema arheologiji

Potražili smo djevojčicu, a ona je radosno, ushićeno, uz malo treme od javnog nastupa, počela pričati šta to rade ona i školski drugari: “Iskopavamo, kako da kažem, neke histiorijske predmete. Ustvari učimo se kako to da radimo. Uvijek sam se zanimala za historiju i to mi je omiljeni predmet. Zanimljivo mi je proučavanja života i ljudi u davnoj prošlosti. Zanimljivo mi je kako su pravili predmete i čemu su služili.Ovo danas mi  pomaže u mom opredjeljenju. Puno sam se dvoumila, ali od sada želim biti arheolog”. Bile su ovo riječi Halime Delibašić, učenice osmog razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, koja je ovdje bila sa drugaricama i drugovima iz razreda, a došli su nastavnicom historije i geografije Marijom Ganibegović.

Šta je osnovni cilj današnje radionice, pitali smo, jednu od dvije gošće Muzeja Kakanj: “Cilj je da se djeci približi posao arheologa na terenu. Znači, šta je to sa čime se susreće arheolog i šta radi na terenu te šta radi sa materijalom kojeg pronađe. Cilj je da arheologiju i arheloško zanimanje približimo djeci osnovnoškolskog obrazovanja. U osnovnim školama se ne uči mnogo o arheologiji. Nadamo se da će djeci ovo biti veoma zanimljivo i da će se još neko pored Halime, odlučiti za arheologiju kao budući poziv”, rekla je Tijana Križanović.

tijana_krizanovicTijana Križanović, Javna ustanova KSC čini pravu promociiju kulture

O sedmodnevnom projektu kojeg realizira KSC Kakanj, povodom Međunarodnog dana Muzeja, Križanovićeva ima samo riječi hvale: “Predstavlja nam zadovoljstvo učestvovati u projektu ove Javne ustanove. Jučer smo otvorili izložbu Antički teatar i moram reći da je Muzej Kaknja bio prava institucija za takav događaj. Došlo je do spoja Muzeja i nekih drugih djelatnosti što je posebno bogatstvo ovog projekta.O svemu što radi ova Javna ustanava mogu samo lijepo pričati jer je to prava promocija kulture”.

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u