KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Program obilježavanja Dana kakanjskih šehida

27.04.2016. - Kakanjski patrioti će i ove godine posjetiti spomen-obilježje u Popovoj Luci, te iskazati pijetet i poštovanje prema šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

armija_zastave

Ispod krošnji stoljetnih borova, na lokaciji Popova Luka (Zavidovići), u širem području nekadašnjeg vozućkog ratišta na kojem su bile angažiranje kakanjske vojne formacije, prije nekoliko godina sagrađeno je veliko zdanje – spomenik sa imenima 107 kakanjskih šehida vozućkog ratišta.
Na lijep i dostojanstven način kakanjski patrioti će i ove godine posjetiti ovo spomen-obilježje, te iskazati pijetet i poštovanje prema šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.
Pozivamo sve one koji su u prilici da u četvrtak, 28. aprila 2016. godine, kao pješaci, biciklisti ili motociklisti, učestvuju u pohodu “Stazama kakanjskih heroja” od Ponijera do Popove Luke.
One koji nisu u mogućnosti učestvovati u pohodu pozivamo da dođu organiziranim besplatnim prevozom autobusima ili vlastitim prevozom.

Program obilježavanja 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta

27. april 2016. godine (srijeda)
11.00 sati, XXII memorijalni turnir u sjedećoj odbojci “Šehidi Kaknja”, (sala Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj);
28. april 2016. godine (četvrtak)
6.00 sati, polazak planinara i svih drugih zainteresiranih pješaka, te biciklista, organiziranim prevozom autobusima, ispred Sahat-kule u Kaknju do Ponijera (potrebno je izvršiti prijavu učešća u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Kakanj do 27. aprila, do 12:00 sati, kontakt osoba Alisa Bečirhodžić, 032/771-800, lokal 846);
7.00 sati, Polazak sa Ponijera, Memorijalni pohod „Stazama kakanjskih heroja” (planinari i svi drugi zainteresirani pješaci);
8.00 sati, Polazak sa Ponijera, Memorijalna biciklistička vožnja „Stazama kakanjskih heroja” (svi zainteresirani biciklisti);
8.30 sati, Kakanj, polazak autobusa ispred zgrade „Elektro-Kakanj“ (organizirani prevoz u koloni);
9.30 sati, Zavidovići, Posjeta centralnom spomen-obilježju;
10.00 sati, Polazak sa Ponijera, Memorijalna motociklistička vožnja „Stazama kakanjskih heroja” (svi zainteresirani motociklisti);
11.30 sati, Kamenica-Popova Luka, Program obilježavanja 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta;
13.00 sati, Podne-namaz;
13.30 sati, Ručak za porodice šehida i poginulih boraca i učesnike programa;
15.30 sati, Povratak.

Pozivamo Vas da prisustvujete pomenutim programskim sadržajima.
Radujemo se susretu s Vama!

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Od 1992. godine pa sve do konačnog oslobođenja, naši borci su uz odbranu ovog područja kontinuirano vršili oslobodilačke akcije što je konstantno slabilo strahovito utvrđenog neprijatelja na ovom području.

Zbog toga o Danu kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta treba govoriti u kontekstu sjajne oslobodilačke akcije jer su zasluge naših šehida koji su poginuli prije konačnog oslobođenja Vozuće jednake zaslugama onih koji su 10. septembra 1995. godine učestvovali u akciji oslobađanja vozučkog kraja.
Oslobađanje Vozuće označilo je prekretnicu u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Bila je to briljantna vojna operacija koja je trajala rekordno kratko. Za svega 5-6 sati oslobođeno je čak 120 kvadratnih hektara vozućkog prostora. Nakon Vozuće, Armija R BiH je krenula nezaustavljivo u oslobađanje domovine.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u