KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Prodaja kakanjsklih proizvoda u eko-kućicama

15.04.2017. - Svečanim otkrivanjem ploče na kojoj piše ''kupujmo i podržimo kakanjsko'' uz gradsko šetalište otvoren niz od pet prodajnih drvenih kućica u kojima će registrovani kakanjski poljoprivredni proizvođači moći prodavati vlastite proizvode

U petak 14. aprila, uz gradsko šetalište u Kaknju svečano je otvorena mafestacija pod nazivom ''Podržimo kakanjsko''. Naime riječ je o zvaničnom puštanju u ''rad'' malenih drvenih objekata (eko kućica) u kojima će se prodavati proizvodi registrovanih kakanjskih poljoprivrednih i drugih proizvođača. 

Objekte je uz odobrenje nadležne općinske službe postavio Savez poljoprivrednih proizvođača “Kakanjska poljoprivreda – KAP” Kakanj, a jučer su ih u rad pustili svečanim otkrivanjem ploče na kojoj piše ''kupujmo i podržimo kakanjsko'' općinski načelnik Nermin Mandra i predsjednik udruženja voćara Kemal Delibašić.

kemal_delibasicKemal Delibašić

-Otvaranjem ovih kućica našem Kaknju želim čestitati rođendan. Želim istaći kako će kućice biti na raspolaganju svim organizovanim proizvođačima sa područje općine Kakanj koji žele plasirati svoje proizvode građanima Kaknja, rekao je predsjednik udruženja voćara Kemal Delibašić. 

Cilj je da se što više promovišu domaći proizvodi kakanjskih poljoprivrednih i drugih proizvođača kako bi građani na jednom mjestu imali priliku kupiti organsko voće i povrće, ljekovito bilje, med i mnoge druge proizvode ...

Kratke izjave za KakanjLive dali su neki od izlagača:

sabina_akbarSabina Akbar

- Bavimo se proizvodnjom tahan halve i postavljanje ovih objekata u samom središtu grada je pun pogodak, budući da ćemo na taj način imati dikretnu komunikaciju sa našim građanima, promovisati svoje proizvode i na kraju što je najbitnije ponuditi građanima Kaknja domaće, kakanjske proizvode i tako potaknuti dalju proizvodnju, rekla je Sabina Akbar, vlasnica proizvodnog obrta Balkan koji se bavi proizvodnjom tahan halve.

faruk_coboFaruk Čobo

-Uzgajivač sam ljekovitog bilja, a ujedno i osnivač firme Bio Grin. Otvaranje ovih kućica je prava stvar. Građani će na jednom mjestu moći kupiti sve, od organskog voća i povrća, raznog bilja, do domaćih proizvoda koji su djelo ruku naših vrijednih domaćina, Kakanjaca i Kakanjki, rekao je Faruk Čobo, uzgajivač ljekovitog bilja.

enijad_hasagicEnijad Hasagić

-Najveći problem plasteničkih proizvođača jeste plasman naših proizvoda. Postavljanje ovih objekata za nas predstavlja sigurnost jer smo dobili mjesto gdje možemo plasirati svoje proizvode. Ovo je sigurnost za građane Kaknja koji će znati da kupuju zdrav, domaći, kakanjski proizvod. Ukoliko odziv građana Kaknja bude pozitivan, a vjerujem da hoće mišljenja sam da će se i veći broj mladih ljudi okrenuti poljoprivredi, rekao je Enijad Hasagić samostalni poljoprivredni proizvođač.

Objekti, drvene eko kućice su u Kakanj stigle na osnovu aplikacije Saveza poljoprivrednih proizvođača prema federalnom nivou.

Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u