KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Probna ugradnja kontejnera za podzemno odlaganje otpada

20.07.2016. - U gradskoj jezgri Kaknja uskoro 25 kontejnera za podzemno odlaganje otpada

podzemni_probaProbna ugradnja kontejnera za podzemno odlaganje otpada  na lokalitetu deponije Bare

U utorak 19. jula 2016. godine na lokalitetu deponije “Bare” izvršena je probna ugradnja kontejnera za podzemno odlaganje otpada.

Posao ugradnje kontejnera za podzemno odlaganje otpada podrazumijeva postavljanje čeličnih kanti sa čeličnim poklopcem u armirano-betonska okna. Čelični poklopac će imati poseban sistem zaključavanja tako da će pristup podzemnoj kanti imati samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća. Otpad će se ubacivati uz pomoć nadzemnih INOX kanti sa poklopcem koji će se moći otvarati nogom ili ručno.

- Jučerašnju akciju pomenutih radova nazvali smo probom, demonstracijom, s obzirom da nas u narednom periodu očekuju stvarne montaže, postavljanje, upravljanje i upotreba na gradskim lokacijama. Krajnji korisnici, naši sugrađani, uskoro mogu očekivati da će podzemni kontejneri biti locirani na određenim mjestima u užem gradskom području i stavljeni u upotrebu, što itekako doprinosi poboljšanju stanja čistoće okoliša –istakao je direktor „Vodokom"-a Sead Imamović, koji je, između ostalih, prisustvovao probnoj montaži. 

Plan je da se u budućem periodu ovakvi kontejneri ugrade i u drugim područjima općine Kakanj čime će se u potpunosti ukinuti koncept otvorenih kontejnera oko kojih se razbacuje smeće, iz kojih se šire neugodni mirisi i koji narušavaju estetsku dimenziju prostora.

Uz nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera, Općina Kakanj je finansirala i ugradnju posebnog mehanizma na vozilo za odvoz smeća kako bi se omogućilo pražnjenje podzemnih kontejnera.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u