KakanjLive | Utorak, 29.09.2020. godine

Pritoke se povlače opasnost je vodostaj Bosne

03.02.2019. - Sve pritoke Bosne na području Kaknja se povlače. Očekuje se da vodostaj Bosne tokom noći neće rasti. Prohodan put za Brnjic

Vijesti iz Općinskog štaba Civilne zaštite, koje smo dobili sinoć oko 21,00 sati kažu da se sve pritoke Bosne na području Kaknja trenutno povlače i da se u tom smislu smanjuju potencijalne opasnosti. Jedini problem trenutno predstavlja vodostaj Bosne, ali se pretpostavlja da je dostignut njegov najveći nivo i da u toku noći ne bi trebao rasti. Pored toga, pomoćnik općinskog načelnika za Civilnu zaštitu, Nurudin Hrusto, kaže:

- Blokirana je Vatrogasna ulica u Doboju, ulica ispod mostova na rijeci Bosni kod Džafe i autobuske stanice i blokiran je prolaz u Karalskom polju kod cementarskog mosta. Ne preporučuje se prolazak pješaka mada veća motorna vozila mogu savladati vodenu prepreku. Put za Brnjic je prohodan od 18:00 sati, rekao nam je Hrusto.

Podsjećamo, na području Općine Kakanj proglašeno je stanje prirodne nesreće, a u trenutku kada je donesena ova odluka vijsti sa terena su govorile da su blokirani putevi za Brnjic, Subotinje, prema Javoru i Gornjoj Papratnici. Da bujice ugrožavaju put u Semetišu, a posebno teško stanje je u mjesnoj zajednici Lučani. Odroni i voda ugrožavali su i regionalni put kod Bilješeva. Poslije donošenja odluke o proglašavanju prirodne nesreće stanje se usložnjavalo jer se u području Doboja i objekata vatrogasne profesionalne jedinice izlila rijeka Bosna, a zatim i u Karaulskom polju kod cementarskog mosta gdje je obustavljen saobraćaj. Izlio se i potok u Malješu. U naseljima Kubure i Lozančići vodena bujica je prekinula vodosnabdijevanje. Došlo je do izlijevanja rijeke Zgošće kod Mosta Šehida i Trstionice u Kraljevoj Sutjesci. Posljedice koje izazivaju potoci zabilježene su i u Zagrađu.

Opštinski štab civilne zaštite, kako bi zaštito stanovništvo i objekte, a kojim upravlja v.d načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo, djelovao je operativno i prioritetno prema najkritičnijim lokacijama koje su posebno ugrožavale putne komunikacije i objekte. Izdata je naredba o mobilizaciji raspoloživih resursa pa se intervenisalo na otklanjanju materijala sa regionalnog puta, intervenisalo se  i u Lučanima. Današnjim bujicama u ovoj mjesnoj zajednici dodatno je i potpuno uništeno više od 500 metara puta, čija devastacija je prvi puta bila u poplavama iz juna mjeseca prošle godine. Od tada nije rađeno na sanaciji pa su nove bujice izazvale još veća oštećenja.

Izvršena je evakuacija vatrogasnih vozila i sredstava, u Demirima se radilo na prokopavanju kanala kako bi se zaštitile porodične kuće, osigurana je alternativna nužna komunikacija za Subotinje, sprječeno je veće uništavanje vodovoda za Lozančiće i Kubure. Normalizacija vodosnabdijevanja u ova dva naselja se očekuje sutra kada se smanji nivo potoka koji je pokidao mrežu.

U popodnevnim satima kiša je prestela padati pa se i voda počela povlačiti sa putne komunikacije prema Brnjicu. Pored mobilizirane mehanizacije iz Općine je tokom dana saopšteno da se na terenu vodi intenzivna borba sa bujicama. U brojnim selima mještani su izašli s alatom dajući maksimum u borbi sa nedaćama.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u