KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Prirodne ljepote Kaknja-Gornji Banjevac

27.05.2017. - Etnografski sadržaj i umjetnička crta karakteristike su Gornjeg Banjevca koje ga razlikuju od ostalih kakanjskih područja na selu

Gornji Banjevac je selo između dva potoka: Crnačkog i Bjelovodskog. Najviša Banjevačka kota naziva se Borovi, a samo selo je na brdu. Na početku duge kose koja počinje ispod Makljenka. Za one koji su se ovdje rodili, i odavdje odlazili u bijeli svijet sve su ovo poznati toponimi. Znaju oni i kojim putem će se doći na ognjište. Za one druge, u Gornji Banjevac se može iz pravca Kaknja prema Bijelim Vodoma, ali je prije Hausovića, makadamskim putem potrebno skrenuti desno.

U ovo selo koje ima svoje povremene umjetničke kolonije može se doći iz Tršća, putem kroz Zgošću. Iz ovog opisa već je jasno, da se Banjevac nalazi u svojevrsnom trokutu, sa tačkama koje formiraju: Hausovići, Bijele Vode, Tršće. Bilo bi zanimljivo ispitati kako je Banjevac dobio ime. Nas asocira na bosansku srednjovjekovnu vladarsku titulu Ban, jer bi se nekim dijalektima ova vladarska titula znala nazivati i Banj.Pa je moguće da je tako i Banjevac dobio ime?

Etnografsku dušu i umjetničku crtu u posljednjih desetak godina živopisnom Banjevcu,oblikuje akademski slikar Tomo Hrgota. Banjevčanin po rođenju i po svemu što opisuje ljude koji svim svojim bićem i svakim svojim damarom žive vlastiti zavičaj.

tomohrgotaTomo Hrgota - udahnuo selu zavičajnu etnografsku dušu

Ovaj je čovjek prije više godina pokrenuo inicijativu da se svi ljudi svakog ponedjeljka u šesnaest sati na svoj način mole za BiH i tako do Sudnjeg dana, a u svom Gornjem Banjevcu od sela pravi etno zavičajnu zbirku, originalan i jedinstven etno muzej. Stare objekte preuređuje i daje im privlačnu funkcionalnost.
Gornji Banjevac ima svoga Zmaja. Neko ga naziva Zmajem od Bosne, a neko Zmajem od Banjevca. Drugi ga doživljavaju kao zaštitnika sela, a uradili su ga Tomo i kolege iz Udruge Klas iz Čepina.

 zmajodbanjevca

Zamaj od Banjevca - djelo umjetnika iz Čepina i Tome Hrgote

Selo je udaljeno desetak kilometara od centra Kaknja. Malo je to kilometara da mu se ne bi odlazilo bar u jednodnevne posjete. Lijepo i ljeti i zimi. Zato i objavljujemo fotke iz više godišnjih doba i sa događaja kada se Banjevčani redovno okupljaju - na godišnjice i blagdane.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u