KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Prirodne ljepote Kaknja-Dolinom Bukovice prema Bobovcu

07.06.2017. - Izletište Bukovica, pješačka staza od tri-četiri kilometra lijevom i desnom obalom Bukovice, ispod Hrida i kroz Ljestvaču, razlog su za jedan cjelodnevni izlet u ovaj kraljevski kraj

Kada prije Kraljeve Sutjeske skrenete mostom prema Poljanima, ne idite u selo. Poslije mosta skrenite desno, uz rijeku Bukovicu, prema vodozahvatu, iz kojeg se kraljevskom vodom, snabdjeva Kakanj i naselja do Kaknja.

Prije vodozahvata je izletište Bukovica sa dva šadrvana i desetak betonskih roštilja. Sve do ovog mjesta može se automobilom. Put je makadamski. Otprilike dva kilometra, od ušća Bukovice u Trstionicu. Nije toliko dobar da bi smo ga hvalili, ali pažljivom i laganom vožnjom, neće biti problema. Ovo izletište prihvatite kao polaznu tačku, za kratki pješački pohod u trajanju od dvadesetak minuta, do graničnog područja općina Kakanj i Vareš, odakle se pruža pogled na ostatke srednjovjekovne prijestolnice Bosne -Bobovac.
Preporučujemo piknik na izletištu Bukovica, a onda uzvodno, lijevom obalom Bukovice ugodno pješačenje u šumskom ambijentu sve do prvog mosta, kojim se prelazi na desnu obalu. I sa jedna i sa druge obale, povremeno se otvori pogled na Hrid i Ljestvaču ali i sa uzvisina na kanjon Bukovice.

stazaljestvaca

Gdje god okom zabacite gledate ljepotu. Rijeka, strme i visoke stijene, rijetki primjerci bukovih stabla širokih krošnji, sa bar stotinu godova... Onda, iznenada, sa šumske staze, pogled krene ka nebu uz visoku i golu stijenu na kojoj piše Ljestvača. Zatim pećina. Jedna, pa druga, treća... Sa lijeve i desene obale Bukovice, a kanjon dubok, dubok, strahota za pogledati. U stjenovitim i uspravnim obalama primjećuje se djelovanje ljudske ruke. Isklesane rupe u koje su uglavljivane grede. Ovdje je, historijske priče kažu, zaustavljena vojska Cara Dušana Silnog, koja je 1350. godine sa 80 hiljada vojnika ušla u Bosnu i pokoravala jedno po jedno područje sve do Bobovca. Tu je zaustavljena i vraćena na put preko Drine.

Izvršili smo ovakva preuređenja pećina iznad svih kanjona i svih vrhova grebena. I kad sam postao siguran da smo prodor Dušanovih ratnika učinili nemogućim, ban Stjepan II. izda novu naredbu. Zidari, klesari, drvosječe i tesari počeše raditi danonoćno. Gradili su brane na svim potocima i rijekama, prema svim kanjonima. Klesari su urezivali rupe u stijenama na svim tjesnacima i preko vode pružali duge drvene grede. Za njih su kačili pokretne volujske kože. Kad kože spuste u rijeku i tako zatvore branu, voda se brzo akumulira. Tad naši ljudi dignu kože, snažna bujica krene nizvodno i potopi put između stijena i rijeke. Odozgo, s grebena, snaći će ih kamenje, koplja i strijele i teško je vjerovati da neko može proći“. Upravo ovaj opis iz historijskog romana Jasmina Imamovića, „Molim te, zapiši“ iz poglavlja Bilo jednon na Bobovcu, najslikovitije objašnjava, odkuda pećine i odkuda rupe u stjenama, koje trebaju biti razlog pješačenja ovom stazom prema Bobovcu.

stazapogledbobovac

Sa ovog mjesta još nekih par stotina koraka, produžite dalje i stići ćete na proplanak sa kojeg seže pogled na drevni Bobovac. Tu je kraj ove priče, o prirodnim ljepotama Kaknja, u dolini Bukovice. Uživajte u pogledu, odmorite se i ponovo put pod noge. Povratak, uvijek brže prođe, za manje od dvadeset minuta, ponovo ste na izletištu Bukovica. Tu provedite ostatak dana. Hlad, zelenilo, žubor rijeke i predivan osjećaj sureta sa kraljevskim tragovima Bosne, učinit će vam ovaj izlet nezaboravnim.

Kakanjske prirodne ljepote-Jezero Vrtlište
Kakanjske prirodne ljepote-GRADINA-KACALJ
Kakanjske prirodne ljepote-LOPARAC I DEVETACI
Kakanjske prirodne ljepote-MOČVARA BISTRIK
Kakanjske prirodne ljepote-BUKOVICA I GORNJA TRSTIONICA
Prirodne ljepote Kaknja-GORNJI BANJEVAC

KakanjLive/UG Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u