KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Prijave za uzgoj feferona do polovine decembra

01.12.2017. - Njemačka firma Carl Kuehne nudi kooperantima iz Kaknja sadni materijal i ostali repromaterijal za sadnju zelenog feferona, siguran otkup i mogući čisti prihod od 3.000 KM. Rok za prijave 15.12.2017.godine

feferoni

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, ovim projektom nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor neophodni sadni i ostali repromaterijal,  a čiju vrijednost bi proizvođači  vratili kroz plod zelenog feferona koji bi ova firma otkupila.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar,  svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor obezbjeđuje:sadni materijal, đubriva i zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje „kap po kap“,malč  foliju, edukaciju i organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti. Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam  tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kilogramu. Moguć je čist prihod od 3.000 KM. Berba je svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam  do 10 berbi.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma. Firma  Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Brošuru sa informacijama o uslovima za proizvodnju i mjerama njege možete vidjeti klikom na Brosura zeleni feferon

feferobomladinski

U utorak 3.oktobra 2017.godine u Omladinskom centru Kakanj održana je prezentacija  projekta proizvodnje zelenog feferona na otvorenom prostoru. Prezentaciji koju su organizirali Općina Kakanj  i Savez poljoprivrednih udruženja “KAP“ Kakanj, u saradnji sa firmom Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar,  prisustvovala su 54 poljoprivredna proizvođača sa područja općine Kakanj.

feferonifadil

Tom prilikom Fadil Merdić, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, je rekao da Općina Kakanj podržava ovaj projekat i da će se za sve one koji potpišu i ispoštuju uslove u ugovoru programom podsticaja za 2018. godinu nastojati odobriti podsticaj. Merdić je istakao da je specifičnost ovog projekta što firma Carl Kühne obezbjeđuje svim potpisnicima ugovora sadni materijal i ostali neophodni  repromaterijal, a  čiju vrijednost  proizvođači otplaćuju kroz proizvod. Osim toga, ova firma kooperantima objezbjeđuje stručnu pomoć tokom proizvodnje, te otkupljuje svu proizvedenu količinu paprike sorte zeleni feferon.

Svi zainteresirani za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje mogu se prijaviti u Općini Kakanj, u prostorijama Saveza poljoprivrednih udruženja KAP Kakanj, ili kontakt osobi na broj telefona  061/853-185 najkasnije do 15.12.2017.godine.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u