KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Prezentacija i obuka radioamatera u Brnjicu

30.03.2017. - U sklopu godišnjeg plana aktivnosti izvršena je prezentacija Radio kluba „Kakanj“ u O.Š.“Rešad Kadić“ Brnjic, što je uvod u obuku radioamatera ove škole, koja treba početi iduće sedmice

Uz dogovor sa direktorom škole Ademom Gačićem prezentacija je održana u četvrtak 30.03.2017.godine, a prisustvovalo je četrdesetak učenika od sedmog do devetog razreda, koji su pokazali veliko zanimanje za ovaj hobi.

Prezentaciju su realizovali mladi članovi radio kluba: Amar Smolo, Saida Kičo, Muhamed Fejzović, Benjamin Memčić i Emin Šehić, a obrađene su teme: rad i aktivnosti primopredajne sekcije, prostiranje radio talasa, vrste radio uređaja, antene i antenski kablovi, vrste veza i amaterska radio goniometrija.

Po završetku prezentacije, u dvorištu škole demonstriran je rad na kratkotalasnim (KT) i ultra-kratkotalasnim (UKT) uređajima. Praktičan je prikazano takmičenje u amaterskoj radio goniometriji: predajnik, prijemnik, radio FAR, kao i oprema takmičara u amaterskoj radio goniometriji.

Sve ovo je pobudilo ve liku pažnju kod učenika ove škole. Dogovorena je obuka za radio amatere operatore CEPT- klasa koja bi uz pomoć nastavnika Adema Merdića krenula već naredne sedmice. Obuku za operatore CEPT-1 i 2 klase realizovat će instruktori kakanjskog Kluba radioamatera, a tehničku pomoć i prostorije obezbjeđuje škola.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u