KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Predstavljena reorganizirana ratna muzejska postavka

13.04.2018. - U petak 13. aprila predstavljena je reorganizirana muzejska postavka iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, a nakon toga je ratni komandant Fadil Imamović u maloj Sali Doma kulture održao čas historije. Dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove koji su dostavljeni na konkurs JU KSC Kakanj u okviru projekta ''Mjesec ratnih godina''.

U okviru aktivnosti kojima Općina Kakanj obilježava 15. april – Dan općine Kakanj i Dan Armije R BiH, u petak 13. aprila 2018. godine u kakanjskom Muzeju je predstavljena reorganizovana stalna muzejska postavka iz perioda odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Reorganizacija je projekat donacije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je kakanjskom muzeju donirao sredstva.

DSC07943

-Cilj nam je bio da oživimo eksponate koje smo do sada prikupili a zaista u periodu tri godine kako postoji Muzej stekli smo veliko povjerenje kod sugrađana što je prouzrokovalo da obogatimo samu muzejsku postavku, ali s druge strane da na pravi način predstavimo i činjenice koje su se desile u periodu od 1992-1995 godine. Tu su nam pomogli Savez boračkih udruženja općine Kakanj, Crveni križ, ali i svi drugi sugrađani koji su učestvovali u ovoj izložbi. Ovo je jedna priča o prošlosti koja ima svrhu da imamo bolju budućnost pred nama, rekao je u izjavi za KakanjLive direktor JU KSC Aldin Šljivo.

Čas historije u maloj sali Doma kulture 

Nakon što je predstavljena reorganizirana stalna muzejska postavka u maloj Sali Doma kulture održan je čas historije i prikazan film sa snimcima koji su zabilježeni na ratnim linijama u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u zoni odgovornosti kakanjskih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine. Čas historije je održao Fadil Imamović, jedan od komandanata općinskog štaba odbrane Kakanj naglasivši kako je suština časa da učenici iz prve ruke čuju o aktivnostima kakanjskih jedinica u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine jer se istina danas prikriva ili se lažno interpretira.

Fadil Imamovic

-Glavni cilj nam je bio da iz prve ruke, od autentičnih svjedoka i učesnika rata od 1992-1995. godine prenesemo bar dio događaja koji su obilježili taj teški, ali slavni dio naše historije. Posebno mi je drago bilo što je sala bila puna učenika koji nemaju priliku da u svojim školskim programima obrađuju ove teme i spoznaju pravu istinu, rekao je ratni komandant Fadil Imamović.  

Fadil Imamović je učenicima čitao zabilješke iz ratnog notesa Esada Kadrića ''Dede'' prisjećajući se akcija kakanjskih jedinica iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prikazan je i kratki film sa snimcima koji su zabilježeni na ratnim linijama u periodu 1992-1995. godina u zoni odgovornosti kakanjskih jedinica Armije R BiH, a autor filma je Šefik Silajdžić ''Šefa'', dobitnik zahvalnice na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Dodijeljene nagrade za najbolje literarne radove

Nakon časa historije dodijeljene su i nagrade za najbolje napisane literarne radove koji su pisani na tri teme. Nagradu na temu ''Priče sa ratnog fronta'' osvojila je Nihada Hajdarević. Kao nagradu gospođi Hajdarević je općinski načelnik Nermin Mandra uručio enciklopediju ''Bosansko kraljevstvo''. Nagradu na temu ''Djetinjstvo u ratu'' osvojio je Evelin Memić, a kao nagradu ratni komandant Fadil Imamović mu je uručio knjigu ''Stećci bosanski stil'' i nagradu na temu ''Moje viđenje rata'' osvojila je Elma Begić, a knjigu ''Djetinjstvo u ratu'' autora Jasminka Halilovića uručila joj je profesorica Behija Kulović, član komisije za izbor najboljih literarnih radova. Inače su na konkurs JU KSC ukupno pristigla 24 literarna rada u okviru projekta ''Mjesec ratnih godina'' koji je organizovala ova Javna ustanova.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u