KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Predstavljen projekat Nasilje na internetu-Cyberbullying

07.11.2017. - U Urede Načelnika Općine Kakanj predstavljen projekat Nasilje na internetu “Cyberbullying”, uskoro predstavljanje projekta i izložbena postavka u kakanjskim školama

nacelniksajbertextNačelnik Općine Kakanj i predstavnici Foruma građana Zenice

U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre u utorak 7. Novembra predstavljen projekat pod nazivom Nasilje na internetu “Cyberbullying”. Radi se o projektu Nevladine organizacije “Forum građana Zenice”. Gosti u uredu načelnika su bili mag.art Majda Turkić sa Univerziteta u Ajovi u Sjedinjenim Američkim Državama (University of Iowa) i Senad Muslić iz Foruma građana Zenice.

Predstavljanje projekta u školama

Zamisao koju su gosti predstavili načelniku i koju je načelnik prihvatio je da se i na području Kaknja, uz pomoć i podršku Općine Kakanj, u školama predstavi ovaj projekat, te da se postavi izložbena postavka koja ilustrativno pokazuje simptomatične primjere koji se odnose na nasilje na internetu i društvenim mrežama.

Projekat Nasilje na internetu “Cyberbullying” je proizvod Škole fotografije koju vodi Majda Turkić. Projekat govori o velikom problemu mladih u današnjem digitalnom svijetu.

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona. Odnosno i počinitelji i žrtvae su maloljetnici.

Direktan napad posredstvom interneta

Postoje dvije vrste nasilja preko interneta: direktan napad i napad preko posrednika. Izravan napad događa se kad maloljetnik:
- šalje uznemirujuće poruke mobitelom, e-mailom ili na chatu,
- ukrade ili promijeni lozinku za e-mail ili nadimak na chatu,
- objavljuje privatne podatke ili neistine na chatu, blogu ili internetskoj stranici,
- šalje uznemirujuće slike putem e-maila ili MMS poruka na mobitelu,
- postavlja internetske ankete o žrtvi,
- šalje viruse na e-mail ili mobitel,
- šalje pornografiju i neželjenu poštu na e-mail ili mobitel i
- lažno se predstavlja kao drugo dijete.

Napad posrednikom uz pomoć interneta

Nasilje preko posrednika događa se kad počinitelj napada žrtvu preko treće osobe, koja toga najčešće nije svjesna.
Primjerice, neko dijete dozna lozinku drugog djeteta za njegovu e-mail adresu ili nadimak na chatu. Tako s njegove e-mail adrese može slati uznemirujuće poruke njegovim prijateljima, ostavljati neprimjerene poruke na blogu, chatu ili forumu. Svima se tako čini da je žrtva zapravo ta koja čini loše stvari. Prijatelji će se posvađati s njime, administrator će isključiti njegov nadimak ili e-mail adresu, roditelji će se naljutiti na njega i bit će kažnjen. Oni su posrednici u zlostavljanju, a toga nisu ni svjesni.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u