KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Predstavljen projekat-Mjesec ratnih godina

14.02.2018. - Jučer je u Muzeju Kaknja održana konferencija za medije povodom novog projekta Muzeja Kaknja pod nazivom „Mjesec ratnih godina“

muzejratnihgodina

Sve detalje o novom i veoma interesantnom projektu predstavili su učesnici konferencije Aldin Šljivo direktor JU KSC Kakanj, Amra Veispahić kustos i Muhdin Begić predsjednik Saveza udruženja boraca Općine Kakanj.

Novinarima se prvi obratio direktor Aldin Šljivo koji se zahvalio na interesovanju za ovaj projekat a zatim je govorio generalno o projektu. „Aktivnost Mjesec ratnih godina je aktivnost koju organizuje Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Savezom udruženja boraca Općine Kakanj. U sklopu ovog projekta pomoći će nam i druge institucije koje se bave ovom tematikom, a u pitanju su tri muzejske institucije iz BiH.Našim sugrađanima i ljudima koji su bili u ratu i sačuvali neke uspomene uputili smo javne pozive kako bismo obogatili ratnu postavku i kako bi na najbolji način prezentovali našim posjetiocima pojedine detalje iz rata. Ciljana skupina ovog projekta su svakako djeca osnovnih i srednjih škola, svi članovi nevladinih organizacija, uposlenici firmi ... Od ostalih aktivnosti koje najavljujemo su gostujuće izložbe iz Historijskog muzeja i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti koje su zakazane za 01. mart 2018. godine. Radi se o izložbi „Lični predmeti iz opkoljenog grada“ i „Ratni dnevnici, svjedočanstva života“. Također, za prvu polovinu marta ove godine zakazali smo i promociju knjige „Djetinjstvo u ratu“ od autora Jasminka Halilovića.“ naveo je u izlaganju direktor Šljivo.

mjesecratnihgodina

Magistrica historije Amra Veispahić objasnila je detaljno sve javne pozive

„Ono što možete donirati ili posuditi Muzeju Kaknja je fildžan, džezva, pismo, odijevni predmet koji je naša majka krpila više puta jer nismo imali drugi, posuda iz koje smo jeli u ratu, cipelice, plišani medo i sve ono čega se vi sjećate iz rata za koje vas vežu neke uspomene. Mi vas dakle molimo da to podijelite s nama, a sve u cilju da to sačuvamo za druge generacije i da njima prikažemo rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu te kako je izgledao život u to vrijeme“, navela je Amra Veispahić.

U sklopu ovog projekta pored navedenih aktivnosti bit će upriličene i različite radionice u Muzeju Kaknja.

Muhdin Begić predsjednik Saveza udruženja boraca Općine Kakanj istakao je kako će se kroz ovaj projekat generacijama koje dolaze ostaviti u amanet pisani i drugi tragovi rata.“ Bilo je i vrijeme da se jedan ovakav projekat organizuje u Kaknju i da djeci objasnimo pravu sliku o ratu koji je zadesio našu državu. Zahvalan sam na inicijativi Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj da se ovaj projekat organizuje“, zaključio je u svom izlaganju Begić.

Program MJESEC RATNIH GODINA (neki datumi će biti naknadno objavljeni)

1. ČAS HISTORIJE „1992–1995.“
Realizacija aktivnosti: 19.02.–31.03.2018.; Muzej Kaknja

2. GOSTUJUĆE IZLOŽBE:
a) „Lični predmeti iz okoljenog grada“ – Historijski muzej
b) „Ratni dnevnici – svjedočenja životu“ – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti
Realizacija aktivnosti: 01.03.2018. godine; Muzej Kaknja

3. PROMOCIJA KNJIGE „DJETINJSTVO U RATU“ – Muzej ratnog djetnistva
Realizacija aktivnosti: druga polovina marta; Muzej Kaknja

4. RADIONICA „RATNE IGRE“
Realizacija aktivnosti: mart

5. REORGANIZACIJA POSTAVKE „KAKANJ U ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOM RATU“
Realizacija aktivnosti: 15. april

6. LITERARNO TAKMIČENJE „PISMO MUZEJU – MOJE ISKUSTVO RATA“
Realizacija aktivnosti: proglašenje pobjednika 15. aprila

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u