KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Predstavljamo polikliniku Intermed Kakanj

26.01.2016. - Posjeduju 4D ultrazvučni aparat, jedini takav u Zeničko-dobojskom kantonu

intermedzgrada

Poliklinika „Intermed“ Kakanj jedina je privatna zdravstvena ustanova u gradu Kaknju. Osnovana je 2002. godine i od samog početka pa do danas vodi brigu o stanovnicima Kaknja. Dr. Sci. med. Muvedeta Lemeš kaže da su u posljednje vrijeme zbog teškog materijalnog stanja stanovništva smanjili cijene svojih usluga za trideset odsto .

- Poliklinika pruža usluge iz oblasti opšte i interne medicine, zatim kardiologije, ginekologije, ultrazvučne dijagnostike, laboratorijske dijagnostike. U ustanovi se pružaju usluge ljekara i to interniste, kardiologa, ginekologa, spec. za nuklearnu medicinu, radiologa, urologa, te pedijatra ističe dr.Lemeš.

Nema razumjevanja za porodičnu medicinu u privatnim klinikama

Teško stanje u zdravstvu i nerazumijevanje pojedinaca u Kantonu dovela je i ove ustanove na rub opstanka.Naime pojedine klinike imaju privilegiju da obavljaju ljekarske preglede, dok za porodičnu medicinu koju bi radio tim stručnjaka u ovoj ustanovi za sada u Zeničko - dobojskom kantonu nemaju sluha.

-Najsavremenija oprema doprinosi da našim pacijentima omogućimo što kvalitetniju brigu o zdravlju. Ustanova posjeduje kompletan laboratorij, zatim dva ultrazvučna aparata od kojih je jedan 4D ultrazvučni aparat, jedini takav u našem kantonu, zatim kampletan kardiološki kabinet sa trakom za ergometriju, zatim ginekološki kabinet sa kolposkom. Svaki dan se pružaju usluge interniste uz ekg dijagnostiku, zatim preoperativne pripreme kao i mišljenja za operaciju i druge potrebe, kaže dr.Lemeš.

Edukacija i preventivni rad

Treba istaći da Intermedovi uspolenici idu i u kućne posjete i na licu mjesta uzimaju uzorke za laboratorijske nalaze i ordinirnu terapiju u kućnim uslovima. Kontinurano se radi na preventivnim pregledima za bolesti dojke kao i edukacija žena kako za bolesti dojke tako i za žensko zdravlje. Edukacija se vrši u vlastitom prostoru za manje grupe, a i na terenu po mjesnim zajednicama. Sve edukacije rade se besplatno. Edukacija i preventivni rad je dio svakodnevnice ove ustanove.

Azerin Salihbegović

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u