KakanjLive | Četvrtak, 28.01.2021. godine

Predlaže se umanjnje takse za sklapanje braka

29.03.2017. - Prijedlog je da se umanji novčani iznos za sklapanja braka izvan službenih prostorija i naknada za sklapanje izvan radnog vremena radnim danom i neradnim danima u službenim prostorijama općine

zgrada_opcine

Sklapanja braka izvan službenih prostorija Općine Kakanj plaća se novčanim iznosom od 250,00 KM. Za sklapanje braka izvan radnog vremena radnim danom i neradnim danima u službenim prostorijama općine plaća se 80,00 KM. Prijedlog je da se ove cijene umanje i da se Odlukom o administrativnim taksama Općine Kakanj, cijena od 250,00 KM smanji na 150,00 KM, a cijena od 80,00 KM smanji na 50,00 KM.

U razgovorima sa podnosiocima prijava za sklapanje braka, iskazana je želja da se svečani čin sklapanja braka obavlja poslije radnog vremena, najčešće subotom, dok je u porastu broj zahtjeva da se sklapanje braka obavlja izvan službenih prostorija Općine Kakanj.

Uzimajući u obzir zahtjeve budućih bračnih partnera, činjenicu da je organiziranje i obavljanje svadbi i postupaka sklapanja braka lakše poslije radnog vremena, naročito vikendima, te ekonomsku situaciju i nezaposlenost većeg broja budućih bračnih partnera, senzibilitet i podršku ovoj populaciji, predlaže se da Općinsko vijeće Kaknja na prvoj narednoj sjednici prihvati novi cjenovnik za vjenčanja.

Sklapanje braka prvi put, obavlja se besplatno svaki ponedjeljak u toku radnog vremena u Matičnom uredu Brnjic, svaki drugi ponedjeljak u Matičnom uredu Kraljeva Sutjeska, svaki treći ponedjeljak u Matičnom uredu Bilješevo, a u Matičnom uredu Kakanj svakog četvrtka u toku radnog vremena. Od ukupno 291 sklopljeni brak u 2016. godini, 215 je obavljeno bez plaćanja naknade, dok se za 76 izvršila uplata.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u