KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Pravoslavni vjernici u Kaknju obilježili Badnji dan

06.01.2016. - U pravoslavnoj crkvi u Kaknju služena Božićna liturgija i tradicionalno zapaljen badnjak

paroh_badnjak

Uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića, vjernici su u pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla prisustvovali liturgiji i zapalili badnjak.
Liturgiju je služio i o vrjednostima Božića govori kakanjski paroh Dragiša Cvjetković.

Tako, između ostaloga kakanjski pravoslavci praznuju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista – Božić.

Paljenjem badnjaka u dvorištu Crkve simbolično se najavljuje rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.Osim toga vjernici se u krugu porodice okupljaju za posnom trpezom, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.
Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Nakon proslave Badnje večeri, sutra će se u krugu pravoslavnih porodica slaviti najveći i najradosniji praznik Božić.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u