KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Pravoslavni vjernici slave Božić

07.01.2018. - Samo je ljubav ta koja nas održava i koju moramo njegovati u našim srcima, poručio je na ovaj Božić kakanjski paroh Dragiša Cvjetković

dragisacvjetkovicDragiša Cvjetković, kakanjski paroh

Pravoslavni kršćani po julijanskom kalendaru slave Božić, rođenje Gospoda Isusa Hrista sina Božjeg, koji je došao na svijet kao svjetlost, da nijedan koji vjeruje u njega ne ostane u tami.
Na večernjoj molitivi za Badnju noć u parohiji Sv. Petra i Pavla u Kaknju, kakanjski paroh Dragiša Cvjetković poručio:

Širimo ljubav kao što je i Isus Hristos širio, a to jeste lijepo, bezazleno i nesebično“. Samo je ljubav ta koja nas održava i koju moramo njegovati u našim srcima, neka nas svaki Božić uvijek podsjeti na to. Tada su nam srca sretna, veselo igraju i dosežu u visine.

Božić, kako je najradosniji krišćanski praznik koji se s velikim poštovanjem slavi u toplim domovima. Svaki dom je topao ukoliko ima topline u srcu njegovog domaćina. Domaćice imaju glavnu ulogu i zadatak, a to je napraviti božićnu česnicu u koju na skriveno mjesto stave jedan novčić. Mnogi ujutro za bogatom trpezom nestrpljivo tragaju za novčićem, ali koliko god tragali, uvijek dođe onom ko je sretan. Taj novčić obećava svom pronalazaču sretan ostatak godine. Ali ukoliko taj novčić izgubite, vaša sreća prestaje. Dakle, čuvati ga u novčaniku i s vremna na vrijeme pozdravljati ga, kad vam naumpadne. Recimo, kada se osjeća tuga.

Nada Blažanović je domaćica koja uvijek sprema bogatu trpezu.Šta Vas najviše raduje kada je riječ o spremanju božićne trpeze?

- Česnica, to mi je oduvijek bilo najdraže napraviti za moju porodicu. Ono što mi je žao jeste što sam sama, jer su moja djeca i unučad u inostranstvu. Odem im za Božić! Ovaj nisam uspjela otići, ali do kraja godine mama će ih sigurno posjetiti, a i oni mene. Mada dođe dosta rodbine i prijatelja, te na trenutak ublaže moju usamljenost. Gledamo njihove fotografije i pričamo o njima. Ipak budu s nama na neki način.

rustimijatovicRisto Mijatović je čovjek koji ima 88 godina i dugi niz slavljenja najradosnijeg praznika.Je li se išta promijenilo u odnosu na godine kada ste bili mlađi i sada?

-Što se tiče tradicije i običaja ništa se nije promijenilo, sve je ostalo isto. Nedostaju mi ljudi s kojima sam prije slavio najradosniji praznik, a ima nas jako malo u ovoj parohiji. Prije je se igralo i pjevalo, sada bih rado zaigrao i zapjevao, ali ne mogu.

Šta Vas najviše raduje za ovaj dan?

-Puna kuća djece, unučadi, rodbine. Uvijek sam bio bogat po tom pitanju, moji đedovi su me učili tradiciji, išao sam s njima sjeći badnjak na Badnje jutro, učio sam tome i svoju djecu, i ona uče svoju, pa će ta djeca svoju učiti, tako ide život, tako treba da ide, kazao je Risto sa zadovoljstvom na licu.

B.Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u