KakanjLive | Srijeda, 27.01.2021. godine

Pravoslavni božić u Kaknju

07.01.2021. - Održana liturgija, zapaljen badnjak, čestitka Načelnika i Predsjedavajućeg Vijeća, božićna prezentacija na info displejima u centru Kaknja


Uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića, vjernici su u pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla prisustvovali liturgiji i zapalili badnjak.Liturgiju je služio i o vrjednostima Božića govori kakanjski paroh Dragiša Cvjetković. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Nakon proslave Badnje večeri, danas se u krugu pravoslavnih porodica slavi najveći i najradosniji praznik Božić.

Nakon proslave Badnje večeri, danas se u krugu pravoslavnih porodica slavi najveći i najradosniji praznik Božić.

Duž centralnog gradskog područja na info displejima građani Kaknja mogu vidjeti podatke o gradnji pravoslavne crkve u Kaknju i ćiriličnim pismom ispisanu božičnu čestitku.
Božićnu čestitku pravoslavnim vjernicima uputili su načelnik Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića i predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj, Slavena Katičića. U njoj se kaže: „Poštovani sugrađani pravoslavne vjere, upućujemo vam srdačnu Božićnu čestitku, sa željom da vas u životu prati sreća, zdravlje, uspjeh i napredak, i da Božić dočekate u sreći i zadovoljstvu sa svojim porodicama i bližnjima“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u