KakanjLive | Srijeda, 30.09.2020. godine

Pozitivni trendovi kakanjske poljoprivrede

17.06.2020. - Zabilježen rast proljetne sjetve po hektarima, odobreno 105 prijava za unapređenje biljne proizvodnje, povećane površine pod plasteničkom prozvodnjom

poljokakanj
Ovogodišnja proljetna sjetva i sadnja realizovala se u specifičnim okolnostima zbog pojave pandemije koronavirusom. Također, niže temperature i suhog zemljišta proljetna sjetva i sadnja je kasnila, odnosno nije se obavila u optimalnom vremenskom roku.

Zahvaljujući mjerama podrške u oblasti poljoprivrede od strane FBiH, ZDK i Općine Kakanj značajno su se povećale obradive i zasijane površine pod ratarskim i povrtlarskim kulturama, kao i krmnim biljem u proljetnoj sjetvi i sadnji.

Sjetva žitarica u odnosu na prošlu godinu veća je za oko 60 hektara ili za oko 20%, sjetva i sadnja povrtnog bilja za oko 65 hektara ili za oko 20%, krmnog bilja za oko 110 ha ili za oko 10%, te pod plasteničkom proizvodnjom za oko 0,35 ha.

Imajući u vidu da se nabavio i posijao kvalitetan sjemenski i sadni materijal, da se uradila pravovremena zaštita i prehrana poljoprivrednih kultura, te uz povoljne vremenske uslove, u ovoj godini očekuju se znatno veći prinosi poljoprivrednih kultura u odnosu na prošlu godinu.

Općina Kakanj je, shodno Odluci o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu Federalnog ministarstva finansija s pozicije dobila sredstva u iznosu od 80.000,00 KM za unapređenje biljne proizvodnje. Općina Kakanj je 11.03.2020. raspisala Javni poziv za unapređenje biljne proizvodnje na području općine Kakanj, odnosno za nabavku sjemenskog ili sadnog materijala, UV plasteničke folije, sredstava za prihranu i zaštitu, kao i poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Na javni poziv je aplicirano i obrađeno 105 zahtjeva. Potrebna sredstva za isplatu ovog podsticaja iznose 26.397,93 KM.

U narednom periodu Lista poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili neophodne kriterije će biti upućena Službi za finansije Općine Kakanj na isplatu.

Preostali dio sredstava će se utrošiti na proljetnu obradu poljoprivrednog zemljišta, a javni poziv za prijavu je aktuealan do 19.06.2020.godine.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u