KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Povodom Dana državnosti BiH odigrani Emigranti

26.11.2018. - U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH na velikoj sceni Doma kulture odigrana je pozorišna predstava Emigranti

Predstava na ljudski i autentičan način obrađuje temu odlaska i napuštanja rodne zemlje, koja danas uveliko muči Bosnu i Hercegovinu. U predstavi igraju: Mirza Mušija i Mirza Bajramović, a režiser je Hari Šečić.

Glumac Mirza Bajramović u “Emigrantima” igra ulogu lika koji se zove XX. To je standardni bauštelac, osoba koja napusti svoju porodicu, napusti svoju državu i ode vani kako bi radio, zaradio i sa tim stečenim kapitalom se vratio svojoj domovini. Zarađeni kapital koristi kako bi napravio kuću, kupio automobil i sve druge materijalne stvari.

Glumac Mirza Mušija upredstavi “Emigranti” igra ulogu lika AA. To je intelektualac koji živi u Njemačkoj. Traži satisfakciju duhovne prirode i slobodu. Njegov problem je što traži pojam slobode i pronalazi način kako da univerzalnim prilogom doprinese kulturi kroz neko djelo. Njegov cimer je zapravo njegov predmet istraživanja i kroz njega pronalazi način kako se može održavati sistem koji dehumanizira čovjeka. On je čovjek koji je žrtvovao mnogo toga zbog tog djela kako bi pomogao čovječanstvu. Njemu nedostaje porodica, nedostaju mu djeca, živi u podrumu, a nekad je bio profesor imao je svoju katedru, djela, novac i sve to je žrtvovao zarad slobode.
Predstava “Emigranti” je šesta po redu profesionalna predstava u produkciji JU KSC Kakanj i 44. po redu predstava Dramskog studija. “Emigranti” su premijerno odigrani u petak 20.04.2018. godine.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u