KakanjLive | Subota, 05.12.2020. godine

Potpisano trideset ugovora za uzgoj feferona

14.12.2017. - Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 50 dunuma

ugvorfeferontx

U četvrtak 14.12.2017.godine u Omladinskom centru Kakanj potpisano je 30 ugovora između kakanjskih poljoprivrednih proizvođača koji su se do sada prijavili na projekat i njemačke firme Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar. Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 50 dunuma.

U Kaknju je ranije predstavljena ova poslovna ponuda, a nudi svakom kooperantu siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal,  a čiju vrijednost bi proizvođači  vratili kroz otkupljeni plod.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar,  nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor:sadni materijal, đubriva, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje „kap po kap“, malč foliju, edukaciju i organizirani otkup. Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jedan do četiri dunuma. Firma  Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više. Mogući prinosi po dunumu iznose od 5 – 7 tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kilogramu. Moguć je čist prihod od 3.000 KM. Berba je svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije ima 8 do 10 berbi.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u