KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva

09.09.2016. - Predsjednici Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Sindikata radnika rudara u FBiH Sefer Mušanović potpisali su jučer u Sarajevu s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast rudarstva, koji će trajati jednu godinu

granski_tekstSa potpisivanja ugovora

Jedan od ciljeva sindikata bio je da zaštite dostignuti nivo ličnih primanja u rudnicima što je i postignuto kad je riječ o minimalnoj neto satnici, te naknadama za topli obrok, minuli rad, rad noću, prekovremeni rad, rad praznicima i rad u dane odmora.

Sindikat je na početku pregovora predstavio svoj prijedlog Kolektivnog ugovora predstavnicima uprave Elektroprivrede BiH i rudnika, te Vlade FBiH, a koji je prihvaćen kao radni materijal. Iako sindikati nisu dobili sve što su tražili niti su s druge strane u pregovorima uspjeli izmijeniti sve što su htjeli, na kraju su ipak zadovoljni.

Očekuje se da  će primjenom ovog Kolektivnog ugovora rad u direktnoj proizvodnji biti još više vrednovan, te da će biti osigurano funksoniranje rudarskog sektora u boljim okolnostima.

Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva odnosi se na osam rudnika uglja među kojima je i Rudnik mrkog uglja Kakanj.

Sadržaj Kolektivnog ugovora možete  pročitati klikom na GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR_RUDARSTVO .

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u