KakanjLive | Nedjelja, 27.09.2020. godine

Poruka Načelnika poslije primljene nagrade u Briselu

21.11.2019. - Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo uputio poruku iz Brisela nakon što mu je u evropskom parlamentu uručena prestižna nagrada „The Most Roma Friendly Mayor“ – Načelnik prijatelj Roma

Brisenagrtada
- Postoje projekti čiji planovi i realizacija započnu mnogo ranije, a rezultati budu vidljivi naknadno. Takav je i ovaj projekat. Neko je imao viziju, neko je vjerovao u ovu priču mnogo ranije, te se suočio sa izazovom zvanim socijalno-stambeno zbrinjavanje Roma, uređenje naselja Varda…Bilo je i tada, a i danas nekih koji gledaju kratkoročno, razmišljaju samo o jednostavnim rješenjima koja traju dok je mandata. Ovo je projekat koji traje i koji će trajati, koji ima cilj, misiju i viziju. Nastavljamo raditi na razvojnim projektima koji se suočavaju sa našom realnošću, a naša realnost je suživot, saosjećanje, harmonija u društvu bez obzira na vjeru, naciju, rasu, pripadnost ili bilo koje drugo opredjeljenje. Samo tako male lokalne zajednice mogu biti konkurentnije i doživjeti razvoj. Kakanj je sve više, u odnosu na druge sredine, postao prepoznatljiv po harmoniji u društvu, bez turbulencija koje su posebno izražene u susjednim sredinama.To garantuje i sigurnost za društvo, multiplikativno se odnosi i na budućnost u biznisu. Nove investicije ne žele razmišljati hoće li postati tema političkog, nacionalnog ili drugog prepucavanja u nekoj sredini.To je ono u čemu se Kakanj zalaže i mi nastavljamo u tom pravcu.Zahvaljujem se svim akterima koji su proteklih šest godina bili uključeni u realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja Roma i drugih projekata čiji je cilj pomoći Romima. Za ovu nagradu su oni zaslužni i hvala im na tome, rekao je načelnik Aldin Šljivo.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo pobjednik je kampanje „The Most Roma Friendly Mayor“ – Načelnik prijatelj Roma.

Nagrada se dodjeljuje po jednom načelniku iz BiH, Srbije, Turske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Prestižna titula načelniku Šljivi uručena je u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak 19. novembra 2019. godine u 14.30 sati.

Kampanja se organizira u okviru projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“ koji finansira Evropska unija.

Kampanja i takmičenje ˝Načelnik, prijatelj Roma“ se provodi u više zemalja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Kampanja je povezana s aktivnim učešćem i integracijom Roma u zemljama koje se još suočavaju sa problemima u inkluziji Roma.

Cilj kampanje je da se poveća svijest šire javnosti i nosilaca odluka u lokalnim zajednicama, te da se utiče na promjenu stavova o uključivanju Roma i da se prevaziđu prepreke koje otežavaju ovaj proces.

Kampanja se fokusira na pozitivne primjere podrške lokalnih zajednica uključivanju Roma i Romkinja.

Takmičenje i kriteriji za odabir baštine i naglašavaju filozofiju projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ koja je zasnovana na osnaživanju, mobilizaciji i ravnopravnom dijalogu između lokalnih vlasti i romskih zajednica, te podržava primjere lokalnih zajednica koje su se u toku 2018. godinu, a do septembra 2019. godine, vodile ovim vrijednostima.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u