KakanjLive | Ponedjeljak, 21.09.2020. godine

Popis stećaka na području općine Kakanj

12.10.2017. - “Popis stećaka na području općine Kakanj” je projekat čija realizacije počinje već naredne sedmice

Projektom  „Popis stećaka na području općine Kakanj“  biće dokumentovati i evidentirati stećci odnosno nekropole na području Kaknja. Tokom realizacije projekta biće ustanovljeno stanje i očuvanost ove srednjovjekovne baštine. Primarni cilj je da se koristeći ranije naučno verifikovane podatke napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka a koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti. Izvori na osnovu kojih će se raditi istraživanja su  Studija, Hamdije Kreševljakovića, leksikona, Šefika Bešlagića i popis kojeg je  odradila Nevladina organizacija Alternative 2005. godine.

U Javnoj ustanovi  KSC održana je  konferencija za medije na kojoj su  o projektu govorili direktor  Ustanove Aldin Šljivo i magistrica arheologije Adisa Lepić. Klonferenciji su prisustvovali i učenici kakanjskih škola sa svojim nastavnicima, koji bi u ovom projektu mogli  volontirati.

Ovo je vrlo vrijedan projekat. Prema dosadašnjim istraživanjima na području općine Kakanj nalazi  se 71 nekropola, odnosno mjesta na kojem se nalaze stećci. Primarni cilj projekta je sve podatke koje imamo iskoristiti, da detaljno istražimo teren i da u konačnici definišemo kompletan popis stećaka na području naše općine.Ovim projektom želi se podsticati na promjeni svjesti  stanovništva o zaštiti kulturno historijskog naslijeđa. Na osnovu utvrđenog stanja opredjelit ćemo se i koje nekropole ćemo zaštiti  in urediti za turističke svrhe, rekao je direktor Šljivo.

Svaka lokacija će se detaljno istraživati. Zatim će se napraviti monografija svih stećaka i lokacija na kojima se nalaze.  Sredstva za ovaj projekat bit će obezbijeđena iz buđeta JU KSC Kakanj.

Kroz ovaj projekat mi ćemo nastojati napraviti jedan pregled čime to raspolažemo na području općine Kakanj, koliko imamo nekropola, koliko stećaka na nekropoli, koliko je to nekropola po mjesnoj zajednici i kompletnoj općini. Na osnovu toga mi ćemo dobiti određenu statistiku, podatke kojim brojem raspolažemo, koliko je ukrašenih stećaka i koliko stećaka sa natpisima. Bitno nam je da osvještavamo ljude oko sebe, mještane koji žive u neposrednoj blizini tih nekropola, koliko su oni značajni i koliko je važno da se ne remete cjeline i sami nadgrobni spomenici”, navela je u svom obraćanju medijima magistrica arheologije Adisa Lepić.

Slični projekti su realizovani u općinama Hadžići, Jajce, Ključ i Tomislavgrad. Posebna motivacija je raditi ovaj posao na području općine Kakanj, istakla je arheologinja Lepić, jer je Kakanj Bosni i Hercegovini dao najljpši, stećak sljemenjak – Zgošćanski stećak.

Sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz budžeta Kulturnosportskog centra, a pored  Adise Lepić, u projekat će stručno implementirati Muhamed Bešlagić, arhitekta-ctač na terenu i stručno lice općinske geodetske službe. Projektom će biti obuhvaćeni i stećci koji su  izmješteni iz  nekropla ili sa lokacija na kojima su se nalazili, a danas služe kao muzejski eksponati.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u