KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Ponijeri-zimska turistička patrola

12.01.2017. - Ponijeri – zimsko kraljevstvo do kojeg se od Kaknja stiže automobilom za samo 30 minuta

Na planinu se obično ne ide dok se ne provjere uslovi koji vladaju na željenom odredištu. Provjera na “live” kameri platforme “Moja TV” BH Telecoma pokazala nam je raskošnu ljepotu zimskog pejzaža na Ponijerima. No, trebali smo informaciju više. Informacija se prvo traži kod onog koji upravlja ski-centrom, a u ovom slučaju to je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Ustanova je na svoj web-stranici uredno izvijestila da je temperatura zraka 12.januara 2017.godine – 1 stepen Celzijusa, visina snijega 40 cm, da ski-lift radi…
Neophodne informacije su prikupljene, pravac Ponijeri.

15965619_1008747725897125_3490319771097273663_n

Obavijest na www.kcskakanj.ba

Samo pola sata vožnje automobilom, asfaltiranim drumom koji je na uredan i propisan način očišćen od snijega i posut abrazivnim materijalom, stiže se od Kaknja preko naselja Tršće do kakanjske vazdušne banje, izletišta i ski-centra Ponijeri na nadmorskoj visini od 1.144 metra.

putPut do Ponijera očišćen od snijega i posut abrazivnim materijalom

Prvi znak koji ukazuje da ste blizu odredišta su spomen-česme iznad Tršća podignute od strane ovdašnjeg dobrodušnog čovjeka koji kroz pokazano poštovanje prema vodi – velikom Božijem daru istovremeno pokazuje da zna njegovati kulturu sjećanja.

cesmaSpomen-česme uz put koji vodi do Ponijera

Dan lijep, sunce je ipak nadjačalo oblake kojih je bilo u jutarnjim satima, temperatura -1 stepen Celzijusa.
Sunce, snijeg, čist zrak i dobri ljudi koje su na jednom mjestu okupile zimske radosti – neprocjenjivo.
Ski-lift je u funkciji, skijaša na hiljadumetarskoj uređenoj ski-stazi ima, posjetioci uživaju uz topli čaj, kafu i druge napitke… Škola skijanja radi punom parom. Zaključak: premda se radi o manjem ski-centru, na Ponijerima ima one iste zimske čarolije kakva se sreće u velikim zimskim centrima.

staza_ceka

picePosjetioci uživaju u snježnom ambijentu Ponijera

Međutim, koliko god zimska čarolija bila neodoljiva i privlačna, skromni bosanskohercegovački uslovi iziskuju potrebu da se znatiželjni pogledi, prije osmatranja čarobnih zimskih pejzaža, obavezno usmjere na cjenovnike.
E tu se dolazi do saznanja koje zimsku čaroliju na Ponijerima čini još ljepšom i ugodnijom. Dnevna karta za ski-lift košta 15 KM, poludnevna 10 KM, šoljica toplog čaja košta 1,5 KM, ista cijena važi i za šoljicu kafe, gazirana pića koštaju 2 KM, prirodni sokovi 2,5 KM, najam pune opreme za skijanje košta od 10 do 15 KM.

sobaZakup apartmana za 4 do 6 osoba košta 80 KM…

Cijene zaista prihvatljive i nesvakidašnje…

opremaVeoma povoljne cijene najma opreme

Veoma su povoljne i cijene škole skijanja. Vikendom se do Ponijera stiže i autobusom, a vožnja se ne plaća jer troškove prijevoza plaća Općina Kakanj.

skolaMala staza pripremljena za one koji stiču prvo iskustvo na skijama

Uz sve to možete čak osvojiti i nagradu od 100 KM ukoliko napravite sjajnu fotku na Ponijerima koju kandidirate na takmičenje koje organizira Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Nagradu će dobiti fotka koja osvoji najviše lajkova do kraja januara.

Želimo vam dobrodošlicu na Ponijere.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u