KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Ponijeri-Ledena pećina Ledara na lokalitetu Omladak

23.10.2018. - Kakanjsko izletište Ponijeri, osim čistog zraka, mogućnosti za šetnju i planinski biciklizam ima i druge atrakcije. Jedna od njih je i ledena pećina odnosno „Ledara“

Kakanjsko izletište Ponijeri, osim čistog zraka, mogućnosti za šetnju i planinski biciklizam ima i druge atrakcije. Jedna od njih je i ledena pećina odnosno „Ledara“ koja se nalazi na lokalitetu Omladak, koji je poznat po vododerinama, vrtačama i vodama ponornicama.

Do „Ledare“ se može doći motornim vozilom, ali i pješačenjem. Silazi se putem s Ponijera prema Mehurićima, nekih oko tri kilometra, zatim se skrene lijevo preko drvenog mosta i nakon kilometar i po može se doći do „Ledare“. Na žalost, pećina koja je bila poznata i korištena prije više od pola stoljeća, danas je zatrpana. To je urađeno tokom sukoba u BiH ( početkom devedesetih godina ) kako se „neprijatelj“ ne bi mogao sakriti u njoj i izvršiti „neku diverzivnu aktivnost“.

Pećina „Ledara“ danas se nalazi u sklopu Nacionalnog parka prirode Tajan i nemoguće je bez odobrenja izvršiti bilo kakve radove i iskopine kako bi joj se vratio prvobitni oblik i značaj. Prema kazivanju onih koji se sjećaju, iz „Ledare“ su kakanjski slastičari na konjima donosili led, kako bi im proizvodi bili svježi i nekvarljivi.

Inače, Ponijeri su ranije nosili naziv Poniri zbog velikog poniranja oborinskih i drugih voda, s obzirom na geološku strukturu zemljišta. Do stvaranja leda u pećinama na ovom lokalitetu dolazi zbog upečatljivog miješanja sredozemne i kontinentalne klime, te ogromne količine vode, protoka zraka i stabilne temperature. Pećine „Ledare“ postoje i na dugim prostorima BiH. Kakanjska „Ledara“ tek bi trebalo da ispriča svoju priču, i to najviše zahvaljujući kakanjskom Udruženju građana „Medena Dolina“!

KakanjLive/Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u