KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Položeno cvijeće u gradskom spomen-parku

06.04.2018. - U okviru obilježavanja 8. aprila – Dana oslobođenja Kaknja danas je u gradskom spomen-parku položeno cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata i palim borcima NOAR-a 1941-1945. godine

U gradskom spomen-parku danas je položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima NOAR-a 1941-1945. godina i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u okviru obilježavanja 8. aprila – Dana oslobođenja Kaknja u Drugom svjetskom ratu.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, Semir Mušija u ime Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici RMU Kakanj, predstavnici općinskih organizacija SDA i SDP-a, učenici Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” Kakanj i mnogi drugi.

-Najljepšu sliku o sebi jedna zajednica šalje kroz aktivnosti na zaštiti tekovina antifašističke borbe, te kroz aktivnosti kojima se promoviše antifašizam kao pokret slobode, jednakosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima. U skladu sa takvim postulatom, u našoj lokalnoj zajednici se na dostojanstven način svake godine obilježava 8.april – Dan oslobođenja Kaknja. Za nas je to poseban dan i stoga ovaj datum, kao i 15.april-Dan općine Kakanj i Dan Armije R BiH, obilježavamo kroz jedinstven i sadržajno bogat program. Osmi i 15.april su dva najznačajnija datuma iz historije Kaknja. Ova dva datuma nisu samo brojke koje važne događaje smještaju u određeni historijski kontekst. Simbolika ovih datuma je povezana i u suštini se nadopunjuje. Antifašizam kao pokret nije prevaziđen, nije zastario i nije vezan samo za period Drugog svjetskog rata. Antifašistički front demokratski orijentisanih slobodoljubivih građana je potreban svakom vremenu i svakom prostoru kako bi razbijao predrasude, stereotipe i sve druge pojavne oblike fašizma koji mogu prerasti u veliko zlo ako se ne eliminišu na svom začetku. Antifašizam je dakle pokret kontinuiteta i  treba ga stalno jačati i promovisati, posebno kod mlađih naraštaja. Antifašizam se oštro suprotstavlja svakoj teoriji o superiornim rasama koje žele dominirati nad drugima. Antifašistički pokret se zasniva na postulatu jednakosti među ljudima bez obzira na njihovo porijeklo, materijalno stanje, naciju, vjeru i druge elemente njihovog identiteta. Priča o antifašizmu mora polaziti od porodice i škole jer će budućnost našeg bosanskohercegovačkog društva biti svijetla samo ako djecu i mlađe naraštaje naučimo da uvijek i u svakoj prilici budu antifašisti, rodoljubi, uzorni građani, vrijedni radnici i dobri ljudi koji njeguju prijateljstvo, zajedništvo, solidarnost, osjećajnost, ljubav i mir. Antifašistička borba koja je u konačnici rezultirala oslobođenjem Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu omogućila je oživljenje političkog subjektiviteta BiH, obnovu njene državnosti i opstanak njene suštinske multikulturalne odrednice. Zato antifašizam treba čuvati i njegovati i sa humanog i sa patriotskog aspekta. Sa ovim porukama, svim građanima Kaknja koji slobodarsku ideju antifašizma nose u srcu čestitam 8.april-Dan oslobođenja Kaknja i 15.april-Dan općine Kakanj i Dan Armije R BiH, rekao je načelnik Nermin Mandra u svom obraćanju.

Prisutnima se obratio i Mirsad Begić u ime Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godine.

-Nama građanima Kaknja posebno je važan 8. april 1945. godine dan kada su u sklopu sarajevske operacije jedinice narodnooslobodilačke vojske oslobodile i naš grad. U četverogodišnjoj antifašističkoj borbi sa područja naše općine učestvovalo je oko 800 boraca od kojih je 120 poginulo, mnogi od njih su ranjeni, a nastradao je i veliki broj civila.  Još u toku antifašističke borbe stvarani su uslovi za novo organizovanje državne zajednice na ovim prostorima. Drugi svjetski rat je poznat kao i rat protiv fašizma, ali kako se kasnije pokazalo pobjedom nad Hitlerovom Njemačkom fašizam nije pobjeđen. Mi smo to u Bosni i Hercegovini bolno osjetili tokom devedesetih godina prošlog stoljeća kada smo ponovo morali braniti državu od probuđenih snaga fašizma, rekao je između ostalog Mirsad Begić u svom obraćanju.

U 19 sati danas će biti upriličen i događaj pod nazivom Dan otvorenih vrata JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK u kino-Sali Doma kulture.

KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u