KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

25.11.2016. - U okviru Programa obilježavanja 25.novembra-Dana državnosti BiH, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941 -1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 -1995.

s2

Nakon što je Rudarska glazba iz Kaknja izvela himnu BiH, prisutnima su se obratili Muhdin Begić, predsjednik Saveza udruženja boračkih organizacija Kakanj, i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Nakon obraćanja upriličeno je polaganje cvijeća. Cvijeće su položili načelnik Nermin Mandra, ministar Mirnes Bašić u ime Vlade ZDK, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Jasmin Mušanović, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92” općine Kakanj, Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Doma zdravlja Kakanj, predstavnici općinskih organizacija SDA, SDP, SBB i DF i Stranke za BiH, predstavnici Biciklističkog kluba “Kakanj”, građani Kaknja…

“Poštovani sugrađani,
viševjekovnog kontinuiteta bosanske posebnosti ne bi bilo bez uvijek prisutnog i snažnog osjećaja patriotizma kod žitelja koji su naseljavali bosanske prostore kroz 1.000 godina historije naše države. Čak i onda kada je pod naletom velikih i silnih dolazilo do prekrajanja granica i narušavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, žiška patriotizma se nije gasila. Pod čizmom okupatora ta žiška se rasplamsavala da bi već kod prve ukazane prilike prerastala u razbuktalu baklju i bespoštednu borbu za vraćanje svih elemenata državnosti BiH i njenih specifičnih obilježja. Takav snažan pokret otpora bosanskih patriota se rodio i u periodu Drugog svjetskog rata kada su prvi ustanički pucnji 27.jula 1941.godine u Drvaru označili početak borbe naroda BiH za slobodu.

s1-1

Borba bosanskohercegovačkih antifašista u periodu Drugog svjetskog rata bila je specifična po tome što je paralelno sa oružanom borbom protiv okupatora vođena i kampanja zalaganja i iznošenja argumenata i stavova da BiH može i treba biti zasebna federalna jedinica buduće jugoslovenske zajednice. U tom periodu među autoritetima koji su vodili Narodnooslobodilački pokret bilo je i onih koji su smatrali da BiH zbog svog višenacionalnog sastava ne može biti zasebna federalna jedinica i da treba biti pripojena jednoj od susjednih republika. U trenucima dok se pušćane cijevi hlade i dok se pripremaju nove oružane akcije, bosanskohercegovački antifašisti iznose svoju argumentaciju vrhovnom komandantu i njegovim najbližim saradnicima tražeći podršku da BiH obnovi svoju državnost kao zasebna federalna jedinica sa svojim višenacionalnim karakterom. Presudili su najveći autoriteti Narodnooslobodilačkog pokreta koji su ispravno shvatili da je motivacija bosanskohercegovačkih antifašista sa kojom su junački vodili borbu protiv fašizma bila u zalaganju za viševjekovni multinacionalni karakter BiH i zalaganju za poništenje svih političkih projekata koji su rastakali državno tkivo naše zemlje. Zahvaljujući, dakle, nesalomljivoj želji bosanskohercegovačkih antifašista da se oslobode od okupatora i da oslobođena BiH bude zasebna federalna jedinica, a ne autonomna pokrajina pripojena jednoj od susjednih zemalja, dolazi do ZAVNOBIH-a i obnavljanja državnosti BiH.
Devedesetih godina XX vijeka na sceni su ponovo probuđene politike stvaranja velikih država na račun teritorijalnog integriteta BiH. U teškim okolnostima ponovo je, zahvaljujući bespoštednoj borbi patriota, opstala BiH kao višenacionalna zajednica. Zbog toga zahvalnost za opstanak države BiH i njenih specifičnih obilježja izražavamo onima koji su nošeni snažnim patriotizmom pružali otpor bez kalkulacija koliko je neprijatelj velik i silan.

Sa ovakvim mislima i porukama, svim ljudima koji BiH nose u srcu upućujem čestitku povodom 25.novembra-Dana državnosti BiH”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

s3

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u