KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Položen kamen temeljac za novu zgradu na Vardi

18.08.2016. - U naselju Varda, u blizini pomoćnog stadiona FK “Rudar” položen je kamena temeljca za izgradnju još jedne, pete po redu, zgrade socijalnog stanovanja u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma

varda_mina
Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, direktorica Humanitarne organizacije „Hilfswerk Austrija International“ za Bosnu i Hercegovinu Suzana Jašarević, direktor Njemačke nevladine organizacije ASB Elmir Bojadžić i Dervo Sejdić, u ime Udruženje „Kali Sara“ – Romski informativni centar.

varda-mandra

U aktivnostima izgradnje nove zgrade socijalnog stanovanja Općina Kakanj učestvuje sufinaniranjem kroz dodjelu zemljišta za izgradnju i obezbjeđenje potrebnih dozvola i priključaka na infrastrukturu, te kroz vanjsko uređenje. Izgrađene stambene jedinice se dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova je Općina Kakanj. Značajna donatorska novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda u kojem žive Romi, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Projekat izgradnje zgrada socijalnog stanova u naselju Varda finansira Evropska unija kroz instrument predpristupne pomoći, a projekat sufinansiraju lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija „Hilfswerk Austrija International“ u partnerstvu sa Njemačkom nevladinom organizacijom ASB i Udruženjem „Kali Sara“ – Romski informativni centar. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo je 100.000 KM za sedam općina u kojima se projekat realizira. Minisarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK izdvojilo je 50.000 KM za općine Kakanj i Zavidovići, te za grad Zenicu.

varda_temeljac

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito problem uređenja dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

Az.S./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u