KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Položen kamen temeljac za novu zgradu na Vardi

06.04.2018. - U romskom naselju Varda danas je upriličena svečanost polaganja kamena temeljca za šestu po redu zgradu socijalnog stanovanja sa šest stanova za socijalno ugrožene porodice Roma.

U okviru programskih aktivnosti  obilježavanja 8. aprila – Svjetskog dana Roma i Dama oslobođenja Kaknja u Drugom svjetskom ratu, te 15. aprila – Dana općine Kakanj, danas je u romskom naselju Varda položen kamen temeljac za izgradnju šeste zgrade socijalnog stanovanja za porodice Roma.

Prisutnim građanima u romskom naselju Varda se obratio općinski načelnik Nermin Mandra koji je istakao da se iz Kaknja svakodnevno šalju signali optimizma, snage, volje i htijenja da se ustrajno i složno radi za opću dobrobit.

-Snaga jednog društva i jedne zajednice se mjeri intenzitetom brige te zajednice za one najranjivije i najosjetljivije grupe ljudi koji trebaju pomoć, podršku, oslonac i razumijevanje. Mi u Kaknju smo to shvatili i na temelju takve ideje paralelno radimo i na razvoju Kaknja i na jačanju socijalne dimenzije života u našoj lokalnoj zajednici. U kontekstu jačanja socijalnog aspekta života u zajednici mi shvatamo našu ulogu u smislu evropskog puta Bosne i Hercegovine. Kao patriote i beskrajno odani graditelji i čuvari BiH mi u Kaknju svakog dana nastojimo biti od koristi sebi i državi. U tom smislu je i naša aktivnost koja je usmjerena na pomoć našim sugrađanima Romima. Brigom o svakom našem čovjeku mi iz Kaknja šaljemo signale optimizma, snage, volje i htijenja da ustrajno i složno radimo za opću dobrobit, rekao je između ostalog u svom obraćanju općinski načelnik Nermin Mandra.

Voditelj Odsjeka za zaštitu prava nacionalnih manjima u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Želimir Lalić je rekao da je Kakanj najbolji partner Ministarstva po pizanju rješavanja problema Roma i njihove inkluzije u bh društvo.

-Šesti objekat, šest stanova šestog aprila, zaista lijepa simbolika. Velika nam je čast da imamo najboljeg partnera u državi u općini Kakanj za sve projekte koje radimo u skladu sa akcionim planom za rješavanje problema Roma i inkluziju Roma u BiH. Zaista se na tome zahvaljujemo cijeloj lokalnoj zajednici na čelu sa općinskom načelnikom, gospodinom Mandrom. Inače smo za sve aktivnosti koje smo u Kaknju radili imali puno podršku i svake godine izdvajamo oko 2 miliona maraka za integraciju Roma u bh društvo, rekao je između ostalog gospodin Lalić.

Bakir Omukić, rukovodilac projekta stambenog zbrinjavanja Roma iz Caritasa Švicarske je rekao da je već u pripremi i novi objekat sa deset stambenih jedinica vrijednosti 525.000 KM, ali je i dodao kako će se u narednim godinama vrijedno raditi na cjelokupnoj infrastrukturi, ali i rješavanju problema obrazovanja i zapošljavanja Roma.

Radovi na šestoj po redu zgradi socijalnog stanovanja Roma su vrijednosti 278.937 KM, a finansiraju ih Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, ''Caritas'' Švicarska i Općina Kakanj. Izvođač radova je mostarska firma ''GTR'' d.o.o., a rok za izgradnju šest stambenih jedinica za Rome u ovoj zgradi je 120 dana.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u