KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Pokrenuto rješavanje problema na pružnim prelazima

21.06.2019. - Općinski načelnik ukazao predstavnicima Željeznica BiH na problem čestog nefunkcionisanja rampi na pružnim prelazima

64670455_450713615717213_7360477324229214208_n

U Kaknju su službano boravili predstavnici Željeznica F BiH.  Došli su na inicijativu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive. Načelnik im je predočio sve probleme s kojima se suočavaju građani Kaknja, a koji se odnose na djelatnost Željeznica F BiH.

Nakon sastanka u uredu načelnika, upriličen je i obilazak terena.

Ukazano je na problem čestog nefunkcionisanja rampi na pružnim prelazima. Objašnjenje je – kad rampa ne radi voz mora u potpunosti stati, pa tek onda krenuti na pružnom prelazu kako nikoga ne bi udario. Kontra logična i razumljiva teza načelnika je bila – ako voz i stane, zamislite kakav je to strah kada se ljudi nađu na pružnom prelazu ispred voza, a rampa se nije spustila i šta ćemo s pružnim prelazima gdje uopšte nema rampe.

Načelnik je goste odveo i na “dupli” i nesigurni pružni prelaz “kod Kahve”.

Ukazano je i na brojne druge probleme s kojima se suočavaju građani općine Kakanj kojima pruga presijeca komunikacije.

Goste je načelnik odveo i makadamskim putem prema Rošćevini kojeg nije moguće asfaltirati jer zakonski propisi kažu da se 8 m oko pruge ništa ne smije graditi jer 8 m zauzima stub visokog napona u slučaju pada.

Uz sve to problem je i što put prolazi zemljištem u vlasništvu Željeznica F BiH, a neki od mještana su i uzurpirali državno zemljište na određenim lokacijama.

"Aktualizirana su i određena pitanja u vezi poslovne zone u Bilješevu koja se moraju rješavati kroz kontakte s Željeznicama F BiH.Stotine problema, kruti zakonski propisi s jedne strane i realne potrebe mještana s druge strane. Ali nema odustajanja, rješenja mora biti", napisao je na svom facebook profilu općinski načelnik Aldin Šljivo.

KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u