KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Pojašnjenja u vezi upućenih kritika

19.01.2016. - Pojašnjenje vezano za upite o zimskom opdržavanju saobraćajnica

vodokom_zima

Tokom jučerašnjeg dana, u ponedjeljak 18.01.2015. godine akcenat rada zimske službe stavljen je na pravce čije održavanje nije definirano ugovorima između Općine Kakanj sa jedne strane, te “Vodokoma” i “Trgošpeda” sa druge strane. Na ovim pravcima Općina Kakanj angažira traktore, te organizira posipanje abrazivnim materijalom koji je dostavljen u kakanjske mjesne zajednice. Angažiranje traktora u selima se realizira na komercijalnoj osnovi, što znači da Općina Kakanj plaća ove aktivnosti, premda ne postoji obaveza održavanja niskofrekvetnih puteva.

U brojnim kakanjskim selima očekivalo se uključivanje mještana na volonterskoj osnovi u poslove posipanja i čišćenja puteva, međutim organiziranog volonterizma u kakanjskim selima nema, a zabilježeni su samo pojedinačni slučajevi uključivanja pojedinaca u nasipanje kritičnih dionica.

Vozačima sugerišemo da se vozila moraju pripremiti za zimske uslove vožnje, posebno u smislu adekvatnih zimskih guma, a podsjećamo da je potpuno normalna pojava tokom zime koristiti i lance u skladu sa potrebama.

Primili smo određene kritike u smislu korištenja šljunka za posipanje, te ovom prilikom sugerišemo da je korištenje šljunka potpuno ispravno i korisno, a šljunak ima i bolji učinak obzirom da posipna so već na – 5 stepeni Celzijusa nema dejstvo. Također, želimo pojasniti da je nerealno očekivati da se šljunak čisti dok još postoji potreba za njegovim dejstvom. Ugovorene obaveze u vezi čišćenja od šljunka i posipnog materijala postoje, ali taj posao se realizira nakon što prestane potreba za dejstvom posipnog materijala.

Želimo ukazati na činjenicu da su snijeg i niske temperature same po sebi nepogoda i da ne treba očekivati idealne uslove za vožnju na putevima, i da ne treba očekivati da se tokom zimskog perioda lanci nikada ne upotrijebe i nikada ne izvade iz prtljažnika, nerealno je očekivati da će neko očistiti put do te mjere da se može neometano voziti sa istrošenim gumama, nerealno je očekivati da asfalt bude potpuno bez snijega, nerealno je očekivati da sve bude idealno, a da nikada niko volonterski se ne uključi i ne uzme lopatu u ruke.

Važno je pojasniti činjenice u vezi čestih navoda u smislu “mi to plaćamo”. Tačno je da vozači kroz registraciju vozila plaćaju određenu naknadu. Ta naknada dijelom dolazi i u općinski budžet, međutim ta sredstva imaju široku namjenu i koriste se i za rekonstrukciju saobraćajnica, i za izgradnju novih saobraćajnica, i za sanaciju udarnih rupa, i za ljetno održavanje puteva koje obuhvata popravke, čišćenje, zaštitne ograde, kanale za odvodnju voda i sl, te za zimsko održavanje visokofrekventnih puteva, puteva kojima saobraćaju autobusi, puteva do naselja u kojima žive mještani koji svakodnevno odlaze na hemodijalizu… Sredstva koja se prikupljaju kroz registraciju vozila i koja dijelom stižu u općinski budžet ni izbliza nisu dovoljna za sve nabrojane aktivnosti, te Općina Kakanj te aktivnosti finansira i iz drugih općinskih prihoda.

Posjeti: PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u